Care sunt valorile normale ale glucozei în sânge?

Postat in Mai 14 2016 - 7:02pm by Jurnalul24
|

glucoza sange
Glicemia este glucoza care circula în sânge. Pentru o bună funcționare a organismului este necesar ca nivelurile să aibă limite normale. Valorile glicemiei se stabilesc pe baza unui probe de sânge colectate dintr-o înțepătură mică din vârful unui deget sau direct din venă. De obicei, glicemia se poate exprima in mg/dl sau in mmol/l. Unitatea de masura in Sistemul International este milimol/litru (mmol/l), insa mai des folosita este exprimarea in miligram/decilitru (mg/dl). Conversia mg/dl la mmol/l se face prin impartirea la 18. De exemplu, o concentratie plasmatica a glucozei de 90 mg/dl reprezinta 5 mmol/l.

În acest articol va vom explica care sunt valorile normale ale glucozei în sânge.

Cât este glicemia normală?

Valorile pentru glicemia normală sunt situate între 60 și 110 mg/dl. Valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate. În mod firesc, concentrația glucozei din sânge variază pe parcursul zilei. Glicemia crește imediat după fiecare masă – la o oră valoarea glicemiei este maximă și atinge 160 mg/dl, apoi scade, până la normalitate, în următoarele două ore. La persoanele în vârstă, se poate întâmpla ca valoarea glicemiei să ajungă și la 180 mg/dl (în cazul în care pacientul este sănătos). Dacă valoarea măsurată este mai mică de 60 ml/dl, și mai mare de 110 mg/dl, corespund problemele legate de hipoglicemie și diabet zaharat.

Persoanele care au în mod frecvent valori normale ale glicemiei peste 100 mg/dl, valori recoltate după o perioadă de opt ore de repaus, vor fi supuse testelor de hiperglicemie provocată. Aceste ultime testări vor arăta cel mai clar dacă pacientul are sau nu diabet zaharat.

Hiperglicemia

Hiperglicemie apare atunci când valorile glucozei din sânge în condiții de repaus alimentar depășesc valoarea de 110 mg/dl. Diagnosticul diabetului zaharat prezintă diferite forme de detecție:

  • Atunci când nivelurile glucozei din sânge sunt egale la sau mai mari de 126 mg/dl (7mm/mol) în urma a două teste de glucoză la diferite momente.
  • Atunci când niveluri de glucoza din sânge au niveluri mai mari de 200 mg/dl (11.11mm / mol) și simptome clinice asociate hiperglicemiei (sete, vedere neclară, slăbiciune, sentimentul de a urina in mod constant).
  • Atunci când două ore după testul de toleranță la glucoză orală ia valori egale pentru sau mai mari de 200 mg/dl (11,11 mm/mol), și cel puțin de două ori pe an.

Hipoglicemia

Hipoglicemia se defineşte ca un nivel scăzut al glucozei în sânge. Pentru a înţelege efectele sale asupra organismului uman trebuie cunoscut faptul că glucoza reprezintă principala sursă de energie. Spre deosebire de alte celule ale corpului care pot funcţiona folosind şi alte substraturi, creierul utilizează ca substrat primar glucoza. De aceea, concentraţiile scăzute de glucoză în sânge afectează funcţia cerebrală. Dacă deficitul este sever şi prelungit efectele pot fi dintre cele mai grave. În general se consideră hipoglicemie o valoare mai mică sau egală cu 60mg/dl.

Spre deosebire de hiperglicemie, care este mai discretă, liniștită cu privire la simptome, hipoglicemia este asimptomatică, deși cel mai adesea se manifestă prin vedere dublă, transpirații, tremor, bătăi rapide ale inimii sau puternice, și senzație de amețeală. În cazul în care nu este detectată la timp se poate ajunge la pierderea cunoștinței și chiar la moarte.

Recomandări în funcție de nivelul de glucoză

În cazul în care nivelurile glicemiei sunt normale trebui să mențineți o alimentație corespunzătoare, să evitați viața sedentară, să mențineți corpul hidratat și, mai presus de toate, să faceți controale anuale pentru a vedea dacă nivelul glucozei din sânge este între valorile normale.

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat trebuie să consume alimente cu carbohidrați și fără zahar: De obicei diabeticii sunt tentați sa consume alimente „fără zahar”, dar acestea nu sunt neapărat și fără carbohidrați.
Atunci când va decideți sa consumați alimente „fără zahar” fiți atenți la cantitatea totală de carbohidrați a alimentului și dacă sunt prezenți carbohidrații aceștia trebuie consumați prin înlocuirea celor din masa obișnuită nu prin adăugare.

În cazurile pacienților care tind să aibă hipoglicemie (de obicei, diabet zaharat dependenți de insulină), este recomandabil să aibă întotdeauna la îndemână plicuri de zahăr pentru a le ingera pe cale orală. Atunci când o persoană își pierde cunoștința și este evident că are hipoglicemie trebuie sa administreze sub piele o seringă preumplută cu glucagon (toți diabetici care se tratează cu insulină ar trebui să aibă una în frigider).

Comentari

comentari