Comisia Europeană a raportat progresele inregistrate de România dar a criticat parlament

Postat in Ian 29 2015 - 11:28am by Jurnalul24
|

Bruxelles a raportat progresele susținute in monitorizarea reformelor sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției din România.

 comisia europeana
„Țara este pe calea cea bună „, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în prezentarea rapoartelor pentru Romania si Bulgaria în cadrul mecanismului de cooperare și verificare a instituţiilor.
Combaterea corupției rămâne cea mai mare provocare și cea mai mare prioritate pentru România.„Salutăm progresele realizate anul trecut, dar trebuie să fie confirmate si în 2015 ,” a adaugat comisarul. Raportul recunoaște progresul România și a declarat că ar trebui să se continue cu reforme. Timmermans a adăugat că punerea în aplicare si continuare Mecanismelor de Cooperare și Verificare, trebuie sa se bucure de sprijinul necontestat al cetățenilor, Comisia va menține sprijinul pentru eforturile România pentru a obține rezultate în ceea ce privește transparența numirilor în funcții de conducere în sistemul judiciar, finalizarea inițiativelor legislative și sistemice anti-corupție.
Raportul laudă progresul realizat de România, dar a criticat parlamentul, acuzându-l că împiedica aplicarea legi prin refuzul de a ridica imunitatea unor politicieni care au probleme cu legea. Experții CE au remarcat că au existat unele cazuri în care „Parlamentul a demonstrat reticența de a aplica hotărârile definitive sau deciziile Curții Constituționale.” Activitatea institutiilor: Direcţia Națională Anticorupţie, Agenția Națională de Integritate, Curtea Supremă de Casație și Consiliul Suprem de Magistratură au fost evaluate pozitiv de Comisia Europeană.

Comentari

comentari