Preţul benzinei şi motorinei va creste in 2014

Postat in Dec 19 2013 - 5:24pm by Jurnalul24
|

In urma modificarilor facute de Guvernul Romaniei asupa taxei aplicate accizei pretul motorinei si al benzinei se va majora, astfel pretul carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând cu luna ianuarie a anului viitor, cu 7 eurocenţi/litru la benzina cu plumb şi fără plumb si la motorină.

pompa

In cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a preţului la benzină şi motorină de 30-40 bani pe litru, modul de calcul al accizelor va fi modificat şi raportat la inflaţie.

in urma acestei taxe va colectata la buget suma de 4 miliarde lei din stabilirea unui mod de calcul al accizelor în lei, actualizat cu inflaţia ce va aduce un plus un venit de  1,1 miliarde lei.

Si asta nu este tot!

Economistii de la Ernst & Young, citati de The Telegraph avertizeaza ca pretul litrul de benzina va creste cu 16% fata de nivelurile actuale, astfel pretul benzinei va ajunge la pretul de  7,2 lei/litru.

In ciuda scaderilor de pret pentru barilul de titei, la care am asistat in ultimele luni, este de asteptat ca pretul sa creasca din nou, dupa ce efectele conflictului din Libia sI efectele urganului Irene se vor disipa.

Ei argumenteaza acest prêt prin cresterea pretului barilului la nivel international astfel ca la inceputul lui 2009, cand barilul se situa la 40 de dolari pe bursele de marfuri, cel mai ieftin sortiment comercializat de Petrom era de 2,93 de lei/litru, la Lukoil era 2,96 lei, in vreme ce Rompetrol comercializa un litru din cel mai ieftin produs la 3,15 lei.
Barilul de titei este acum 94,5 dolari.

Petrolistii spun ca scumpirile din ultima vreme sunt conduse de cresterea cererii, in vreme ce acelea de la inceputul anului au sosit ca urmare a cresterii accizelor sI influentei majorarii TVA de la 19% la 24%.

The following two tabs change content below.

Comentari

comentari