Lista se bazeaza pe calculele din fiecare tara raportata la PIB-ul pe cap de locuitor care a fost stabilit de catre CIA. Aceasta ofera o estimare a veniturilor persoanelor per individ din fiecare tara. Iata lista cu cele mai sarace tari din Europa, intocmita de expertii in economie:
1. Republica Moldova – PIB-ul 3,500 dolari pe cap de locuitor.

Comform datelor economice Republica Moldova se mentine si in 2015 ca fiind cea mai saraca tara de pe teritoriul Europei.Veniturile acestei tari provin in mare parte din exporturile agricole.

republica-moldova teritoriu

2. Kosovo – PIB-ul 7,400 dolari pe cap de locuitor.

Republica Kosovo este fosta parte a Imperiului Otoman, candva prospera, are o populatie estimata la 1,859,203 de locuitori, veniturile pe cap de locuitori raman si in anul 2015 foarte mici, ceea ce o face sa ramana a doua cea mai saraca tara de pe tanarul continent.
harta kosovo

3. Ucraina – PIB-ul 7,600 dolari pe cap de locuitor.

In ciuda populatiei si a teritoriului foarte mare, Ucraina ramane o tara saraca, conflictele din estul Ucrainei apasa si mai tare pe scaderea veniturilor populatiei, ceea ce o plaseseza printre cele mai sarace tari din Europa.
Romania_Ukraina

4. Albania – PIB-ul 8,000 dolari pe cap de locuitor.

Se invecineaza cu tari sarace precum Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia la est si cu Grecia la sud si sud-est, cu o populatie 2.831.741 de locuitori acesta detine resurse precum gaze naturale, petrol, bauxita, etc. dar insuficiente sa sustina cresterea economica, ocupa locul 4 pentru cea mai saraca tara din Europa.
albania

5. Bosnia si Hertegovina – PIB-ul 8,300 dolari pe cap de locuitor.

Bosnia si Hertegovina este o tara care se afla in sud-estul Europei, cu populatie de circa patru milioane de locuitori formata in mare parte din etnici. PIB-ul pe cap de locuitor ramane in continuare foarte scazut.
bosnia

6. Serbia PIB-ul 10,500 dolari pe cap de locuitor.

Cu o populatie de 7.243.007 de locuitori, tara situata in centrul si sud-estul Europei, productia agricultura ii asigura o mare parte din venituri si reprezinta 30% din PIB, industria – 46% iar serviciile – 24%. Serbia ramane si in 2015 o tara saraca.
serbia

7. Macedonia – PIB de 10,700 dolari pe cap de locuitor.

Cu o populatie de 2.058.539 Macedonia este o tara saraca, potrivit raportorilor facute de CIA, pana la 30% la suta dintre locuitorii din aceasta tara traiesc sub limita saraciei.
macedonia

8. Muntenegru – PIB de 11,700 dolari pe cap de locuitor.

Muntenegru este o tara mica, cu teritoriu mic si cu 625,266 de locuitori, a devenit independenta pe data 3 iunie 2006. PIB-ul acestei tarii este de estimat cu aproximatie la 4 miliarde dolari, economia fiind dependenta in mare parte de exporturi.
muntenegro

9. România – PIB de 12,800 dolari pe cap de locuitor.

PIB Romaniei continua sa sa se mentina la acelasi nivel ca si pana acum, ceea ce ii aduce locul 9 pentru cea mai saraca tara din Europa.
romania

10. Bulgaria – PIB de 14,200 dolari pe cap de locuitor.

Cu toate ca Bulgaria a aderat ca si Romania la UE in anul 2007, prin politicile economice pe care le duce, ea continua sa fie cam la fel de saraca ca si celelalte tari enumerate mai sus, ceea ce ii aduce un binemeritat loc 10 printre tarilor sarace din Europa.
Bulgaria

Comentari

comentari