4,5 milioane de lei, spălaţi prin firme fantomă

Rate this post

Joi, 19spalare de bani mai 2016, procurorii DIICOT Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Porturi Maritime au efectuat 40 de percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa, într-o cauză penală în care s-a dispus începerea urmaririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscala şi spălare de bani.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010–2011, membrii grupului infracţional au creat un mecanism fraudulos ce a constat în înregistrarea în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate achiziţia şi comercializarea de cereale, a unor facturi fiscale fictive, prin interpunerea scriptică a unor societăţi de tip „conductă” şi a unui număr de opt societati comerciale de tip „fantomă”.
Contravaloarea facturilor era achitată prin transfer bancar din contul societăţilor beneficiare către conturile celor 8 firme „fantomă” sumele de bani fiind retrase în numerar, în baza unor borderouri fictive.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că cele opt societăţi comerciale nu au functionat la sediile sociale declarate, nu au deţinut logistica necesară derulării unor tranzacţii cu cereale, nu au avut salariaţi, mijloace de transport, utilaje, spaţii de depozitare şi nu au depus declaratii fiscale. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului este în sumă de 4.514.410 lei.
La acțiuni au participat și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Bucureşti şi Brăila. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: