Afganistan – un război pierdut

Rate this post

Multe dintre războaiele Americii au fost pornite din idealismul liderilor săi. Aceiași lideri s-au aflat permanent într-o dilemă: să intervină într-un stat condus de un tiran abuziv și să fie calificați drept niște imperialiști sau să nu intervină deloc lăsând respectivul tiran liber să brutalizeze populația aflată sub controlul său. De idealismul președinților americani profită de cele mai multe ori consilierii și echipa sa administrativă care îl manevrează astfel pe “cel mai puternic om din lume” în direcția unor războaie care, de cele mai multe ori nu se poartă pentru a împrăștia democrația pe Glob. Nu este exclus astfel ca și președintele Trump să fi fost manevrat de echipa sa în direcția unei implicări mai puternice în Afganistan, într-un război pe care, se pare, America nu îl va câștiga niciodată.

Luptând într-o țară a cărei populație simpatizează într-o mare măsură cu talibanii și care îi privește pe americani ca pe niște invadatori, nu este de mirare că populația americană privește acest conflict ca pe un al doilea Vietnam. Criticii președintelui Trump acuză noua politica cu privire la Afganistan ca fiind asemănătoare cu cea a președintelui Obama și deci la fel de falimentară. Putem afirma încă de pe-acum că ne aflăm în fața unui război care nu se va temina vreodată. În cazul în care acest război se va termina totuși sfârșitul său îi va găsi din nou pe talibani la putere și pe soldații americani plecând cu coada între picioare. În anii 1970 am avut sfârșitul Războiului din Vietnam care a șocat America prin numărul de pierderi uriaș. În ciuda acestor pierderi americanii s-au întors acasă ca niște învinși iar sfârșitul războiului i-a găsit pe comuniștii nord-vietnamezi stăpâni peste Vietnamul de Sud. Situația se poate repeta și în Afganistan asta deoarece, spre deosebire de americani și asemenea nord-vietnamezilor, talibanii au tot timpul din lume.

Se poate specula că administrația americană nu dorește terminarea războiului din Afganistan dorind să prelungească cât mai mult șederea trupelor sale pe teritoriul acestei țări. La fel s-a procedat în Vietnam când, o administrație americană aflată sub controlul Council on Foreign Relations, a sabotat prin ordine absurde eforturile armatei americane ce lupta contra Vietcong punând astfel în pericol efortul de război al soldaților și prelungind astfel un conflict inutil.

Tensionarea relațiilor dintre SUA pe de-o parte și China și Rusia de cealaltă parte ne face să fim siguri că nu va exista o cooperare sino-americană sau ruso-americană în Afganistan. O astfel de cooperare ar fi grăbit sfârșitul conflictului dar ne este foarte greu să credem că americanii vor împărți veniturile din drogurile afgane cu o altă țară.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!