“Analiză pe tabla de șah” – SUA și Rusia concurează în Siria pentru dominarea planetei

Rate this post

Un spectacol geopolitic-geostrategic frumos are loc în acest moment în Siria prin care se duelează reprezentanții ambelor superputeri ale lumii, Rusia și SUA.

rusia si sua in siria pe tabla de sah
Pe termen mediu conflictul din Siria este purtat pentru aducerea la putere a unui regim pro-american, care va permite trecerea conductei de gaz din Qatar în Europa, în scopul de a scăpa vechiul continent de dependența energetică rusească iar acest lucru depinde în întregime de Statele Unite ale Americii.

Pe termen lung, însă, lucrurile funcționează chiar mai diferit.

Rusia este “Ηeartland” marea putere de pe terenul eurasiatic, care, conform teoriei geopolitice a lui Nicholas John Spykman (1893–1943) profesor american de Relații Internaționale la Yale dorește să încercuiască geostrategic “Rimland”, care este în formă de “inel” și împiedică puterea care controlează teritoriul “Ηeartland” să coboare pe apele “calde” și să preia controlul rutelor maritime majore.

Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci puterea eurasiatică va domina întreaga planetă, va putea lupta contra forțelor navale (SUA, Marea Britanie și alte state occidentale)

Rusia sa mutat instantaneu către problemele din Siria, deoarece acestei țari îi lipsește legătura “Rimland”. Cu această inexistență a Rusiei, SUA nu va putea să păcălească Rusia.

Moscova dorește supraviețuirea axei Ortodoxă-Shia-Alawită care începe din Liban cu șiții Hezbollah și trece prin bazele suveranități Siriei a majorității șiite (60% din populație) Irak, pentru a ajunge la bastionul Shia al Islamului din Iran.

Prin urmare, această axă este esențială pentru ruși și ei știu că în timp ce se luptă să mențină ideea de “Rimland”, ea nu va avea loc niciodată, pentru a avea garanția mențineri pentru ca Iranul să nu preia comanda și că încheie conflictul din Siria.

Această axă previne unirea Turcia islamică cu țările din Golf exploatată de către sunniți regimului pro-american care este sprijinit de SUA și care blochează coborâre Rusiei pe mările calde în timp ce se confruntă cu turbulențele favorizate pe populația sunnită care locuiește în caucazul rusesc.

Mulți se întreabă de ce n-au ales să sprijine Frăția Musulmană, o organizație extremistă din Egipt și organizațiile jihadiste din Siria. Motivul este faptul că organizațiile salafiste au o mare putere revizionistă.

Prin elementul neortodox Siria a plătit un preț mare, a suferit vărsări de sânge, înrobire și strămutare forțată a populației care o caracterizează.

Deci, americanii nu doresc doar ruperea axei ortodoxă-șiită-alawită, ci și pentru a se asigura că nu va exista niciodată sau nu va fi recreată. Pentru a face acest lucru ei trebuie să înlăture populațiile care doresc crearea “Rimland”.

Mulți cred că forțele navale sunt mai puternice decât pe uscat. Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul Cartagina cu Roma și Atena cu Sparta. Adevărul este ca o mare putere teritorială are întotdeauna rezerve și resurse pe teritoriul său și încercuirea cu forțe navale necesită costuri pe termen lung ce nu pot fi puse în aplicare.

error: Content is protected !!
%d