Cămătari brăileni reținuți pentru mai multe infracțiuni

Rate this post

Marți, 25 octombrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) au efectuat 9 percheziții domiciliare în județul Brăila, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, spălarea banilor şi evaziune fiscală în formă continuată.
În perioada 2004 – 2015, un număr de 3 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, iniţial în scopul comiterii unor infracţiuni de şantaj, grup profilat ulterior pe săvârşirea şi a unor alte fapte ilicite, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit, prin acţiuni permanente sau periodice, dar decisive, mai multe persoane.
În fapt, s-a reţinut că în perioada mai sus menţionată, membrii grupului infracţional au acordat împrumuturi cu titlu de camătă iar, ulterior, în scopul de a-şi asigura recuperarea sumelor de bani şi a dobânzilor aferente unor împrumuturi succesive, prin ameninţare şi acte de violenţă fizică, au constrâns mai multe persoane vătămate să returneze banii prin obținerea drepturilor de proprietate a unor imobile. Totodată, veniturile astfel obținute nu au fost declarate în vederea impozitării, iar în unele cazuri suspecţii au disimulat proveniența ilicită a unor imobile cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 600.000 euro.
La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii un număr de 9 suspecţi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d