Categories: Stiri

Cazul romînului răpit în Burkina Faso… miroase a mangan

Rate this post
Răpirea românul răpit la 4 iulie în Burkina Faso lucra ca agent de securitate într-o mină de mangan din nordul Burkinei Faso a uimit pe toată lumea. Cînd a avut loc atacul Gherguţ Iulian, în vârstă de 40 de ani conducea o misiune de patrulare a minei de mangan aparţinînd companiei britanice Pan African Minerals (PAM) patronată de omul de afaceri de origine româno-australian Frank Timis. Rezervele de mangan ale acestei mine sunt estimate la peste 100 de milioane de tone.

Manganul este al 4-lea metal ca utilizare în lume, după fier, aluminiu şi cupru, cu o producție anuală de aproximativ 46 milioane de tone. Peste 80% din zăcămintele manganoase cunoscute se găsesc în Africa de Sud (Hotazel) și Ucraina. Alte depozite importante de mangan se află în China, Australia (Groote Eylandt), Brazilia, Gabon, India, Georgia (Chiatura) și Mexic. Aproape 99% din producția de mangan este utilizat ca agent de aliere, este al doilea pe piaţă, folosit pentru fabricarea de baterii a telefoanelor mobile.

În Tassiga, regiunea Gao din sud-estul Mali, Africa de Sud, conform ultimelor studii, rezerva de mangan însumează mai mult 4 670 000 tone, iar în Gaula şi Tondibi 690 000 de tone. Pentru un total de 8 550 mii de tone de mangan conţinutul de Mn este de 40%.

În 2008, un grup de investitori australieni le propun autoritățile din Mali un proiect de dezvoltare, acela de a extrage manganul din minele situate în jurul Ansongo (regiunea Gao). Ei stabilise deja un proiect similar în Burkina înainte de a aplica proiectul din Mali. După discuțiile purtate cu autoritățile din Mali au stabilit o convenție care a fost semnată la 06 august 2008 pentru cercetarea și exploatarea manganului și minerale din Tassiga in jurul Ansongo (regiunea Gao).

Proiectul a fost declarat relevant pentru autorităţi iar lucrările de exploatare trebuiau să înceapă în luna iulie 2009. Dar, brusc, totul se prăbuşeşte datorită războiului, care se spune, că a fost impus de servicii de informaţii franceze, prin MNLA (Mișcarea Națională pentru Eliberarea Azawad). De la ocuparea teritoriilor de către MNLA şi jihadişti, Al-Qaeda, Ansar Dine şi MUJAO, mina a fost vandalizată de nenumărate ori. Toate materialele au fost distruse şi în mod evident investitorii au fot obligaţi să se retragă. Operaţinea de răpirie a romînului din Burkina Faso pare a fi o conspiraţie identică cu cea din 2009.

Precum Mali, Burkaina Faso este, de asemenea, o victimă a subsolului său bogat. Este un război rece cu care țările din Africa de Sud confruntă. Conform infomaţiilor apărute, interesele industriale și economice franceze sunt în joc, având în vedere aspectele economice legate de minereul din sol, răpitorii romînului Gherguţ Iulian nu au acționt ca răpitori izolaţi. Ei ar fi lucrat, spun multe voci, în numele intereselor industriale stabilite în Franţa, care doresc să adune în curtea sa, toți investitorii non-francezi.

Leave a Comment
Share

Recent Posts

40 de poze cu cei mai frumoși cai

Recunoscut ca fiind frumos, calul a fost dintotdeauna cel mai fidel prieten al omului. Caii…

mai 6, 2021

Top probleme de cuplu în timpul crizei sanitare

Află care sunt problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei, care sunt efectele…

apr. 4, 2021

Lilith, prima soție a lui Adam

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție -…

mart. 25, 2021

Istoria sărbătoririi zilei de naștere

Este pur și simplu imposibil de stabilit cu exactitate data exactă a apariției unei tradiții…

mart. 16, 2021

3 modalități prin care băncile “te mănâncă” de bani

Nu este surprinzător faptul că marile bănci obțin în fiecare an un profit din ce…

mart. 2, 2021

Care au fost primii oameni pe Pământ și pe ce altă planetă ar fi putut trăi inițial?

Despre existența primilor oameni (omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens, care provin din Africa) pe…

feb. 22, 2021