Conflictul din Ucraina: Războiul va reveni în regiunea Donbas

Rate this post

Experții discuta dacă atacul rusesc va avea loc înainte de festivitățile Zilei Victoriei pe 9 mai care vor avea loc la Moscova, sau după acest eveniment.
soldati ucraina

 

Miercuri la Paris s-au întâlnit încă o dată miniștrii adjuncţi ai afacerilor externe numiţi ai celor 4 ţări, Franța, Germania, Ucraina și Rusia, pentru a discuta despre situația din Ucraina și acordul de la Minsk de pe 12 februarie care prevede acordarea regiuni Donbas unui statut special, desfășurarea alegerilor locale, crearea miliției locale și așa-numita amnistie pentru militanții. Rusia sa angajat să retragă echipamente grele, trupele și mercenari și să coopereze cu autoritățile ucrainene cu privire la închiderea a peste 400 km de granița.

Moscova a încălcat armistițiului

Ședința de la Paris de miercuri nu a adus un progres, ceea ce nu este surprinzător. Rusia și rebelii au început să încalce acordul de pace. În timpul armistițiului la Debaltseve trupele ucrainene au păstrat poziția de tragere. Termen de șase săptămâni, au omorât mai mult de 70 de soldați din Ucraina, mai multe persoane au fost rănite. Acum două zile, Departamentul de Stat a concluzionat că rușii au susținut acțiunile militare de luptă dincolo de linia de demarcație stabilită în acordul de la Minsk.

Moscova “rupe acordurile de la Minsk” şi acuză Ucraina, referindu-se la fotografia publicată de Reuters, Ministerul rus de Externe a declarat că armata ucraineană nu a retras echipamentul greu din aproapiere de Mariupol. Cu toate acestea, misiunea de observare a OSCE a confirmat că rușii în fiecare zi încearcă să aibă grijă de pozițiile armatei ucrainene din jurul satului cu obuziere și tancuri.

Luni, Camera Reprezentanților i-a cerut lui Obama să lanseze livrările de arme mortale pentru Ucraina. Ca răspuns, Moscova a amenințat ca efect, legea îi permite lui Putin să utilizeze armata în Donbas. Rușii susţin de fapt, că soldații lor nu sunt acolo,  sunt doar “mineri și tractoriști”, care au ridicat armele “să-și apere drepturile lor culturale și lingvistice.”

Rușii vor ataca, singura întrebare este – când o vor face?

Reluarea operațiunilor militare pe scară largă este scenariul cel mai probabil care se va desfășura. Experții discuta dacă atacul rusesc va avea loc înainte de 09 mai (Ziua Victoriei), sau după această dată. Prin urmare, în umbra acestei festivităţi un joc politic merge mai departe.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a adoptat amendamente la Legea cu privire la statutul special al Donbas (precizează modul de exercitare a autorității asupra regiunii Kiev și sunt concepute pentru a asigura alegeri locale democratice), recunoscând în același timp suprafața ocupată de Rusia şi teritoriile ocupate.

Aceste amandament au stârnit furia separatiștilor din Rusia. Denis Puszylin, reprezentant al “Republicii Donetsk”, a declarat că deciziile parlamentului ucrainean nu au sens legal şi este rușinos de vedere politic. Igor Plotnicki, șef al “Republicii Lugano”, a spus: “Atâta timp cât la Kiev nu au îndeplinit acordurile Minsk, fără alegeri» Republica Lugano din China “în nici un fel.

Cu toate acestea, acordul de la Minsk este de fapt null, niciuna dintre părțile asociate acestuia nu spera la o soluție durabilă a conflictului. Rusia încearcă să să se amestece în treburile interne ale Ucrainei și ca un instrument pentru a legitima așa-numita republică. Ucraina, pe de altă parte, doreşte prin memorandum să obțină o “gură de oxigen” înainte de următoarea ofensiva rusă, eliberarea ostaticilor și a prizonierilor și pregătirea misiunii de menținere a păcii ONU și UE în Donbas.

Kiev a trimis deja cererea corespunzătoare la New York și Bruxelles, însă modalitățile de procedură, în cel mai bun caz va dura șase luni. Rusia a anunțat deja că nu va participa la vot în Consiliul de Securitate al ONU. Fiind conștientă de faptul că prezența pacificatorilor trebuie să însemne sfârșitul așa-numitei republici și reînnoire controlului de frontieră de către autoritățile ucrainene şi este în încercarea de a evita cu orice preț acest lucru.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: