Criza din Coreea – un moment mai mult decât istoric

Rate this post

Toți suntem conștienți de importanța evenimentelor care se petrec în peninsula Coreea. Dar foarte puțini suntem conștienți de faptul că acestea marchează o veritabilă bornă în cadrul istoriei planetare. Autorul acestor rânduri este de părere că totul se va sfârși pe cale diplomatică iar implicațiile sunt epocale. Borna de care vorbeam înainte marchează momentul în care America nu își mai poate impune autoritatea asupra altor state, fie pe calea forței, fie pe altă cale. Este un moment de slăbiciune pentru Statele Unite și dacă regimul de la Phenian își va duce la final planul de construire a unui arsenal nuclear, putem spune că polii de putere pe plan mondial se inversează. În timp ce puterea SUA apune se ridică puterea sino-rusească ce oferă un nou model socio-economic întregii planete.

Însă și celelalte state adversare ale SUA vor mirosi momentul mai puțin prielnic prin care trece America. O Coree de Nord nucleară va fi un exemplu pentru celelalte țări care nu simpatizează cu o Americă imperialistă pusă pe cuceriri. Astfel ne putem aștepta la o inflație de țări care vor încerca, după modelul Coreii de Nord, să își dezvolte, pentru orice eventualitate, un arsenal nuclear. Această reacție în lanț va pune însă planeta într-o situație extrem de periculoasă. Proliferarea armelor nucleare va duce mai devreme sau mai târziu la declanșarea unui război nuclear care ne va distruge pe toți.

Deci ce le mai rămâne adepților păcii pentru a contracara această proliferare a armelor nucleare? O proliferare a mijloacelor de apărare anti-rachetă ar fi o primă soluție dar acestea nu sunt infailibile și pot fi relativ ușor anihilate.

Putem să apelăm la o soluție înaintată de adepții unui ONU cu puteri dictatoriale. Astfel Națiunile Unite vor fi singurele care vor avea monopolul acestor arme dar din păcate și această măsură poate avea implicații periculoase pentru noi toți. Trebuie să ne temem de cei ce doresc puterea absolută, iar un ONU cu un acces privilegiat la arme nucleare este un pericol pentru noi toți. Știm acum că în spatele ONU se află Oculta mondială iar cedarea arsenalelor nucleare către această organizație ar fi in final o greșeală fatală.

Ultima soluție care ne rămâne este și cea mai puțin populară printre statele deținătoare de armament nuclear: toate statele să își distrugă arsenalele lor nucleare și să renunțe la dezvoltarea viitoare a acestora. Pe lângă faptul că este impopulară, această soluție implică și controale temeinice pentru a ne asigura că toate statele respectă această măsură. Dar pentru o lume a păcii este cel mai puțin important lucru pe care îl putem face.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: