În acest articol vă ajutăm cum să calculați cantitatea de alimente de persoană pe care ar trebui să o pregătiți la prânz sau la cină pentru a vă face o idee legată de cît înseamnă o porție de mâncare. Urmați ghidul din acest articol pentru a afla mărimea porțiilor de mâncare necesare pentru o persoană!


Aperitiv: Dacă urmează prânzul sau cina, se iau în calcul între 5 și 8 aperitive mici de persoană. Dacă alegeți să serviți doar canape-uri și cocktail-uri se includ între 10 și 18 pentru fiecare oaspete.

Paste: O porție de paste înseamnă aproximativ 150 de grame de paste gătite pe cap de persoană, iar dacă se servesc neînsoțite de un alt aliment, atunci se calculează 200 de grame de persoană.

Carne roșie: O porție de carne roșie are aproximativ 250 de grame cu os / 200 de grame de carnea fără os.

Cartofi: În cazul în care cartofii se servesc goi, se calculează 150 de grame de persoană. Dacă aceștia sunt pe post de garnitură, se includ 125 de grame. Atunci când garnitura conține piure de cartofi se ia în calcul 200 de grame pentru fiecare persoană.

Orez: Se servește aproximativ 150 – 200 de grame, depinde dacă se servește gol sau dacă este însoțit de alte alimente. Pe post de garnitură se include în meniu între 60 și 100 de grame de orez.

Carne de pasăre: Dintr-un pui de aproximativ 1300 de grame ar trebui să mănânce aproximativ 4 persoane.

Supe: Se calculează aproximativ 250 gr. de supă de persoană la fiecare masă.

Pește: Mărimea unei porții de pește este de aproximativ 250 de grame la prânz sau cină.

Fructe și legume: Se pune 120 de grame de fructe și legume proaspete de persoană.

Leguminoase: Se iau în calcul 100 de grame de luminoase pentru fiecare persoană.

Midii, scoici etc: 400 de grame de persoană.

Creveți: Se servește 250 până la 300 de grame/cap de persoană.

Desert: În cazul în care sunt servite mai multe deserturi, se calculează în jur de 60 de grame de persoană.

Prăjiturile de casă: Prăjiturile micuțe și sofisticate – Petit Four se servesc ca desert, în jur de 3 sau 4 de persoană.

Înghețată: Se calculează aproximativ 100 – 150 gr. de grame de înghețată la desert.


Băuturi

Vin: jumătate de sticlă de persoană.

Băuturi răcoritoare: jumătate de litru de persoană.

Șampanie: 200 grame (2 pahare) pe cap de persoană.


Total porție. Dacă pregătiți un meniu cât mai diversificat o porție de mâncare înseamnă aproximativ 500 de grame de alimente pentru fiecare persoană. În cazul copiilor și persoanelor vârstnice mărimea porțiilor de mâncare este puțin mai mică.

Comentari

comentari