DIICOT face curăţenie la o firmă de curăţenie

Rate this post

Urmare a sesizării întocmite de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti, procurorii din cadrul DIICOT – Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada 2012 – 2014 de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane, care au desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale “tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul principal, Walter Florian, a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”, fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul Walter Florian, în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat.
S-a reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către suspectul Walter Florian, cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă. Astfel, referitor la activitatea infracţională a suspectului Walter Florian a rezultat faptul că acesta a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul W. F. în scopuri proprii, cât şi de către societatea ROMPREST.
Din cercetări s-a stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA.
De asemenea, unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor “fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.
Procurorii DIICOT – Ploieşti efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor, în forma continuată. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.
La sediul DIICOT- Ploieşti vor fi aduse în vederea audierii un număr de 50 de persoane.
Suportul de specialitate informativ şi tehnic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Ploieşti, BCCO Cluj-Napoca, BCCO Satu Mare şi BCCO Bucureşti. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul GRUPĂRII MOBILE DE JANDARMI „MATEI BASARAB”.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: