Falşii procurori erau puşcăriaşi

Rate this post

În ziua de 8 aprilie 2015, DIICOT Vrancea împreună cu BCCO Galaţi şi Constanţa, precum şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea au efectuat două percheziţii într-o unitate de penitenciar din cadrul ANPR şi şase percheziţii în diferite locaţii de pe raza judeţului Constanţa, în scopul destructurării unui grup infracţional organizat format din mai multe persoane care execută pedepse privative de libertate şi la care au aderat şi alte persoane aflate în stare de libertate.
diicot
În perioada martie-aprilie 2015, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat , având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de fraude informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin introducerea unor date informatice, fără drept, în scopul de a obţine beneficii materiale, prin uzurparea de calităţi oficiale. S-a reţinut că, persoane de sex masculin aflate încarcerate în penitenciar, au apelat telefonic primari ai unor localităţi din diferite judeţele ale ţării, prezentandu-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din judeţul unde se află localitatea respectivă. Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpaţii le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale şi ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniţia comenzi online pe site-uri de comerţ electronic din România. Totodată, inculpatii au solicitat ca bunurile achiziţionate să fie trimise unor complici aflaţi în diferite localităţi de pe raza judeţului Constanţa.
Din cercetări a rezultat că inculpaţii au apelat telefonic şi administratori ai unor societăţi comerciale care deţin terminale paypoint şi, inducând-i în eroare în acelaşi mod, şi anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat să se prezinte de urgenţă la sediul Parchetului din localitate. Ulterior, inculpaţii au contactat angajaţii aceloraşi societăţi comerciale şi, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint respectiv, le-au solicitat să opereze tranzacţii, în scopul obţinerii unor coduri de reîncărcare prepay. Ulterior, codurile de reîncărcare au fost furmizate altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate. Din investigaţiile efectuate până în prezent, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada martie-aprilie 2015, prin acest mod de operare, a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei.
La data de 8 aprilie 2015, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au dispus faţă de inculpaţi măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate al operaţiunii a fost asigurat de către Compartimentul Operaţiuni Speciale Vrancea. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea şi Serviciul pentru Acţiuni Speciale Vrancea.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: