Finul și nașul, traficanți și proxeneți de talie internațională

Rate this post

Miercuri, 25 octombrie 2017, procurorii DIICOT BT Brăila și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galați – SCCO Brăila au efectuat 34 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, în judeţele Galaţi şi Dâmboviţa şi în localitatea Karlsruhe, din Germania, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, grupare ce era coordonată de un nucleu constituit la Brăila și a cărei activitate infracțională se consuma în state ale Uniunii Europene.
În primăvara anului 2012, un suspect, în calitate de lider (acționând sub protecția nașului său), împreună cu alţi 4 suspecţi, a constituit un grup infracțional organizat, specializat în obținerea de foloase patrimoniale din exploatarea sexuală (uneori cu acordul tinerelor, ori prin constrângerea sau inducerea în eroare a acestora) a mai multor tinere pe teritoriile mai multor state europene (Austria, Elveția, Germania, Belgia, Italia, Spania). La acest grup infracțional organizat au aderat în cursul anului 2013 și alte persoane.

S-a reţinut că membrii grupului au urmărit racolarea, transportul, cazarea și exploatarea unor victime într-un interval cât mai mic de timp, fapt care le-a asigurat rapid obținerea unor importante venituri materiale. Pe fondul presiunilor, amenințărilor, șantajului exercitate de către membrii grupului infracțional, unele dintre tinerele care intrau în contact cu aceștia cedau și „acceptau” practicarea prostituției, iar banii obținuți din această activitate erau folosiți în cea mai mare parte de traficanți.

Astfel, în urma probelor administrate s-a stabilit faptul că liderul grupului coordona activitățile externe de trafic de persoane/proxenetism, asigurând protecția membrilor grupului, dându-le informații referitoare la locurile în care pot fi obținute sume importante de bani și la modul în care trebuia să le determine pe tinere să se prostitueze, primind în mod direct, sau prin intermediul altor persoane, o parte din banii obținuți de persoanele pe care le coordona sau cărora le asigura protecția. Tinerele racolate și exploatate sexual proveneau, cu precădere, din medii sociale sărace, din familii dezorganizate, fără venituri importante.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare vor fi puse în aplicare 110 mandate de aducere şi vor fi luate măsuri asigurătorii asupra unor imobile, sume de bani, autovehicule, mijloace de transport pe apă, conturi şi alte bunuri de valoare.
Acţiunea s-a efectuat cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi, Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Dâmboviţa, poliţiştii de investigaţii criminale ai I.P.J. Brăila, luptători S.A.S. şi jandarmi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: