Geambaşi de păduri depistaţi în judeţele Neamţ, Bacău şi Argeş

Rate this post

Joi, 17 septembrie 2015, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ au efectuat un număr de 32 de percheziţii domiciliare în aria judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
perchezitii la domiciliu
În perioada 2010-2015, membrii grupului infracţional au procedat, în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, transportând ulterior masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut.
Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă din judeţul Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile.
Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.
Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei. Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.
DIICOT Neamţ a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpaţii Panţîr Iulian, Panţîr Adrian, Moldovan Emil, Asztaloş Peter Alexandru şi Marcu Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti precum şi cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: