Grup infracțional reținut pentru trafic de persoane (inclusiv minori), trafic de droguri și proxenetism

Rate this post

În zilele de 15 şi 16 septembrie 2016, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor PASTRAMĂ MIHAI GABRIEL,STAMATE CRISTIAN,TUDOR GHEORGHE, ZAHARIA PETRIȘOR , OPRIȘ MARIAN MIHĂIȚĂ, GHEORGHIȚĂ MIHAI, VÎLCU VIOREL IONUȚ, CHIRILĂ ȘTEFAN GABRIEL,NEACȘU MĂDĂLINA ANALISA, CZAPA ANDREI MIRCEA, IVAN MARIAN,CRISTEA VASILICA ,GHERGHE AURELIA, SMEDOIU IONELA ANDREEA şi BĂNUȚ FLORIN IOAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat,trafic de persoane, în formă continuată, trafic de minori în formă continuată, trafic de substanțe psihoactive în formă continuată, proxenetism în formă continuată.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna decembrie 2015 până în prezent, inculpaţii VÎLCU Viorel – Ionuț, NEACŞU Mădălina – Analisa, OPRIŞ Marian – Mihăiţă, TUDOR Gheorghe, GHEORGHIŢĂ Mihai, PASTRAMĂ Mihai – Gabriel, ZAHARIA Petrișor, CHIRILĂ Ștefan – Gabriel, STAMATE Cristian, CZAPA Andrei Mircea, IVAN Marian, CRISTEA Vasilica, GHERGHE Aurelia și SMEDOIU Ionela – Andreea au constituit un grup infracţional organizat, în vederea comiterii de infracţiuni, respectiv au derulat, în municipiile Bucureşti, Craiova, Constanţa, Sibiu şi Cluj Napoca, activităţi de recrutare, transportare, adăpostire, transferare şi primire, în scopul exploatării sexuale a mai multor persoane de sex feminin, minore şi majore, prin constrângere fizică şi psihică, prin utilizarea de violenţe fizice şi verbale şi profitând de vădita stare de vulnerabilitate a victimelor (generată de factori ca vârsta fragedă, de lipsa experienţei de viaţă, de situaţia materială precară, existența unor copii minori în întreținere, de lipsa de educaţie şi instruire, de lipsa ocrotirii părinteşti ori de dependenţa de substanţe interzise), exercitând asupra acestora o supraveghere permanentă şi o menţinere în stare de dependenţă prin administrarea de substanţe cu efecte psihoactive, achiziţionate de la inculpatul Bănuț Florin Ioan zis ”Bătrânu”, obţinând foloase patrimoniale importante din constrângerea victimelor la practicarea prostituţiei.

În ceea ce privește rolurile membrilor grupării infracționale, din probele administrate a rezultat că inculpatul Vîlcu Viorel – Ionuț, în calitate de lider al grupului, a coordonat întreaga activitate infracțională rolul acestuia constând în exercitarea de acte de violență asupra persoanelor exploatate sexual și de procurare a substanțelor psihoactive pe care le-a oferit spre consum persoanelor exploatate sexual.

Deși, inițial, persoanele vătămate au practicat prostituția fără ca asupra lor să se exercite acte de amenințare sau violențe, pe parcurs inculpatul Vîlcu Viorel – Ionuț a exercitat acte de violență fizică și amenințări. Acest comportament violent al inculpatului a fost manifestat și cu privire la membrii grupării infracționale Astfel, inculpatul Vîlcu Viorel – Ionuț a exercitat acte de violență şi asupra inculpatului Pastramă Mihai – Gabriel, cu scopul de a-l determina să nu părăsească locuința din mun. Cluj-Napoca.
Inculpata Neacşu Mădălina – Analisa, sub coordonarea inculpatului Vîlcu Viorel – Ionuț, a recrutat și transportat persoanele de sex feminin exploatate sexual, minore și majore, a postat anunțuri pe site-urile de socializare și a închiriat apartamentele folosite la practicarea prostituției unde au fost adăpostite persoanele exploatate sexual. De asemenea, inculpata obținut sume de bani din practicarea prostituției.

Inculpatul Opriş Marian – Mihăiţă a desfășurat activități de recrutare a persoanelor exploatate sexual și obținut sume de bani din practicarea prostituției. În vederea comiterii activităților infracționale, inculpatul a creat relații cu persoane capabile de a racola tinere. Astfel, inculpații Gheorghiţă Mihai și Pastramă Mihai – Gabriel au avut sarcina de a racola persoane de sex feminin dispuse să practice prostituția, cei doi având roluri bine stabilite.
Astfel, inculpatul Gheorghiţă Mihai avea rolul de a aborda persoanele de sex feminin dispuse să practice prostituția, iar inculpatul Pastramă Mihai – Gabriel avea rolul de lover boy. După ce intrau în anturajul inculpaților Pastramă Mihai – Gabriel și Gheorghiţă Mihai, persoanelor de sex feminin, indiferent că erau minore sau majore, li se oferea perspectiva câștigării unor sume importante de bani din practicarea prostituției în măsura în care această activitate era realizată sub coordonarea inculpatului Vîlcu Viorel – Ionuț.
Inculpatul Tudor Gheorghe zis unchiul Gheorghe, a fost folosit de către inculpatul Vîlcu Viorel – Ionuț ca element de presiune asupra persoanelor exploatate sexual. De asemenea, în mod constant, sume de bani din practicarea prostituției i-au fost transferate inculpatului Tudor Gheorghe, care era și un sfătuitor al inculpaților Vîlcu Viorel – Ionuț și Neacșu Mădălina Analisa.

Inculpatul Zaharia Petrișor a aderat la gruparea infracțională prin intermediul unei persoane de sex feminin care desfășura activități de prostituție, şi pe care inculpatul a plasat-o în locațiile în care își desfășurau activitatea persoanele exploatate sexual de către inculpatul Vîlcu Viorel – Ionuț.
Inculpatul Chirilă Ștefan – Gabriel a avut rolul de a supraveghea activitatea de exploatare sexuală a persoanelor, de a exercita acte de violență asupra persoanelor vătămate. În condițiile în care inculpatul Pastramă Mihai – Gabriel a părăsit locațiile în care erau exploatate sexual persoanele de sex feminin, inculpatul Vîlcu Viorel – Ionuț l-a impus pe inculpatul Chirilă Ștefan – Gabriel ca iubit al unei minore pentru a crea o dependență a acesteia de gruparea infracțională.
Inculpatul Stamate Cristian a adus aportul la gruparea infracțională prin recrutarea unei minore, concubina inculpatului. Scopul inculpatului Stamate Cristian a fost acela de a obține sume de bani necesare cumpărării de droguri.
Inculpaţii Czapa Andrei – Mircea şi Smedoiu Ionela – Andreea au sprijinit grupul infracțional organizat prin plasarea sub autoritatea inculpatului Vîlcu Viorel – Ionuț a unor martore şi persoane vătămate.
Inculpații Ivan Marian și Cristea Vasilica au avut rolul de a primi spre creștere, în schimbul unor sume de bani, copiii a două persoane vătămate, activitatea de exploatare sexuală desfășurată de către grupul infracţional fiind înlesnită prin scoaterea din zona de preocupări a persoanelor vătămate a activităților de creștere și educare a minorilor.
Inculpata Gherghe Aurelia a acceptat situația traficării fiicei sale de către membrii grupului și i-a îndemnat pe aceștia să continue activitatea de exploatare sexuală a fiicei sale minore. Activitatea inculpatei Gherghe Aurelia a fost determinată de interesul obținerii unor sume de bani rezultat în urma practicării prostituției.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate, beneficiind de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. La operațiuni au participat și luptători din cadrul Batalionului Special de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi D.G.A.S.P.C.- Sectorul 1 București.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d