În 1967 CIA a creat eticheta de “teoretician al conspirației” pentru a-i ataca pe cei ce nu sunt de acord cu varianța oficială

Rate this post

teoria conspiratiei
Odata cu moartea lui John F. Kennedy, s-au facut multe speculatii legate de conditiile in care s-a petrecut asasinatul. Astfel a ajuns sa fie pusa sub semnul intrebarii varianta oficiala (cea creionata in raportul Comisiei Warren). Pentru a pune capat acestor speculatii, (mai ales ca la acea vreme 46% dintre americani nu credeau ca Harvey Oswald l-a asasinat de unul singur pe JFK). CIA a pus in miscare o campanie de denigrare a tuturor celor ce aveau îndoieli in legatura cu tragicul eveniment.

Astfel, in 1967, CIA a intocmit o depesa ce a pus bazele termenului “teorii ale conspiratiei”. etichetandu-i in acelasi timp pe cei ce nu sunt de acord cu varianta oficiala a asasinarii lui Kennedy drept “teoreticieni ai conspiratiei”. In respectiva telegrama CIA recomanda pe langa altele:

a)sa se afirme ca o conspiratie de asemenea magnitudine (precum cea a asasinarii presedintelui SUA) nu poate rezista deoarece este imposibil ca atatea persoane ce stiu de existenta ei sa taca.
b)ca persoanele ce simpatizeaza cu CIA-ul sa atace afirmatiile “teoreticienilor conspiratiei”.
c)sa se afirme ca depozitiile martorilor oculari nu sunt de incredere.
d)se se afirme ca speculatiile lansate de criticii variantei oficiale sunt informatii perimate deoarece nu au aparut dovezi noi in legatura cu faptele.
e)sa se ignore afirmatiile celor ce lanseaza astfel de teorii, exceptie facand cazul in care discutiile in legatura cu aceste teorii devin prea deranjante
f)sa se afirme ca e iresponsabil sa speculezi pe o anumita tema.
g)ca teoreticienii conspiratiei sa fie acuzati ca sunt prea atasati si indragostiti de o anumita teorie.
h)ca teoreticenii conspiratiei sa fie acuzati ca sunt motivati politic.
i)ca teoreticienii sa fie acuzati ca au interese financiare in promovarea unei anumite teorii.
Documentul poate fi gasit aici.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: