Independența Cataloniei – va fi război civil?

Rate this post

Cel mai probabil răspuns la această întrebare este NU dar îl putem da doar dacă liderii catalani nu sunt inconștienți. În lipsa unui sprijin din afară și izolată pe plan internațional Catalunia nu se poate măsura pe plan militar cu forțele armate ale Spaniei. În precedentul război civil din Spania, petrecut cu 80 de ani în urmă, rebelii lui Franco au primit sprijin masiv din partea unor mari puteri ale timpului (Germania și Italia) ajutor care a înclinat balanța în direcția forțelor franchiste și în defavoarea republicanilor ce controlau guvernul legitim. Cine poate oferi sprijin Cataluniei?

Toate statele din Uniunea Europeană îi sunt ostile în timp ce SUA îi condamnă pe liderii catalani. Rusia, chiar dacă a sprijinit secesiunea din Ucraina ajutându-i pe rebelii pro-ruși din Donbass, se confruntă și ea cu mișcări latente de independență ale unor entități de pe teritoriul său (vezi Cecenia). Putem concluziona deci că deși Rusia dorește zâzanie în interiorul Uniunii Europene, ea va sta departe de criza catalană.

Singurul ajutor pe care l-ar putea primi catalanii în cazul unui conflict militar cu Madridul ar putea veni din partea bascilor care văd în guvernul spaniol un obstacol în calea independenței. Madridul, un dușman comun al bascilor și al catalanilor s-a confruntat pentru mult timp cu teroriștii ETA din țara bascilor fiind nevoit să adopte măsuri speciale pentru a-i lichida.

În cazul nefericit în care liderii catalani vor arunca mânușa și vor apela la o confruntare militară,se vor trezi în situația Confederației Sudului din războiul Civil American care cu un teritoriu și populație mici și fără a primi sprijin extern au înfruntat Nordul președintelui Lincoln ce avea o populație și un teritoriu semnificativ mai mari. Finalul a fost și va fi, în cazul în care catalanii vor înfrunta Madridul, înfrângerea iar ei o știu foarte bine.

Criza catalană, chiar dacă nu va escalada în război civil, nu se va termina prea curând. Ne putem astfel aștepta la greve, manifestații de protest și nesupunere civică înainte ca lucrurile să se calmeze.

Autor: Cimpieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: