Infractori reținuți pentru fals informatic și fraudă informatică

Rate this post

catuse
Marți, 11 octombrie 2016, județele Neamț și Cluj au fost ținta unor razii efectuate de către procurorii DIICOT Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, în scopul destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 –2016, un număr de 4 suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

Cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 01.01.2015 – 02.08.2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, un numar de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate suma totală transferată fiind în valoare de 33.853,37 USD și 1000 lei.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 1 card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe ridicare bani.

La sediul DIICOT – ST Suceava vor fi aduse,în vederea audierii, un număr de 5 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: