Jeff Bezos (Amazon) sau “baronul tâlhar” care vrea să cucerească întreaga lume

Rate this post

Scopul unic și nedeclarat al recesiunilor și crahurilor economice este sărăcirea marii majorități a populației și concentrarea tuturor resurselor planetei în mâinile câtorva indivizi lipsiți de scrupule care devin astfel și mai bogați. Rezultatul se vede astfel încât astăzi 50% din resursele planetei sunt sub controlul unei minorități care reprezintă mai puțin de 1% din populația globului.

Jeff Bezos, șeful Amazon aparține de acest privilegiat unic procent și este arhetipul fascistului viitorului. Reamintim că în cadrul unui stat fascist corporațiile și administrația statală își dau mâinile pentru a controla marea masă a populației. Amazon poate fi dat ca exemplu de cooperare între statul corupt și o corporație care încearcă să acapareze totul în calea ei. Primind din partea statului american subvenții și ajutoare, corporația condusă de Bezos își înlătură încet și sigur orice urmă de concurență într-o luptă inegală, mai ales că de avantajele menționate mai sus nu se bucură și competitorii săi. În acest moment Amazon și Walmart, un alt gigant al industriei retail-ului, se află într-un război deschis, fiecare companie încercând să o elimine pe cealaltă de pe piață. Amazon a achiziționat de curând Whole Foods, prima măsură luată fiind coborârea prețurilor la alimente acestea atingând un nivel pe care mulți nu îl credeau posibil. Walmart a răspuns la fel însă lupta pare inegală, cu un Wallmart care a pierdut mult din cota sa de piață fiind nevoit să închidă multe din magazinele sale. Dar cel care pierde cel mai mult în această luptă nu este neapărat Wallmart ci micul afacerist care deține un magazin alimentar sau o băcănie și care nu poate concura cu un Amazon ce poate scădea prețurile la orice nivel dorește.

Bezos nu este însă faimos doar pentru averea sa ci și pentru modul în care își tratează angajații, salariile mici și munca multă și grea fiind ceva caracteristic pentru cei ce lucrează pe “plantația” sa. Nu mai punem la socoteală armata de roboți care lucrează pentru Amazon și avem în față un fragment din viitorul fascist al planetei.

Este evident că Amazon vrea să creeze un monopol în domeniul comerțului electronic în particular și al comerțului în general. Acesta este un lucru extrem de periculos deoarece odată creat acest monopol, Amazon poate dicta regulile pieței de la prețuri până la calitatea produselor comercializate și tipul acestor produse.

Pericolul reprezentat de corporația Amazon pentru o piață care să ofere șanse tuturor competitorilor și condiții corecte clienților este mai mare ca oricând și singura soluție posibilă în acest caz este intervenția statului american. În trecut am avut monopolul Standard Oil, compania din domeniul petrolier care a fost în final “spartă” în mai multe bucăți înlăturând astfel dictatura instaurată pe această piață de către “baronul-tâlhar” John D Rockefeller. Vocile care cer ca aceeași soluție să fie aplicată și în cazul Amazonului sunt din ce în ce mai numeroase.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d