Lilith, prima soție a lui Adam

Rate this post

Astăzi nu este un secret pentru nimeni că Adam a avut o primă soție – o creatură feminină (înainte de nașterea Evei) pe care o chema Lilith, dar informațiile disponibile despre aceasta sunt rare și contradictorii. Cu certitudine, Lilith este menționată pentru prima dată în mai multe apocrife creștine – cărți scrise în vremurile biblice ale Vechiului Testament sau în timpul vieții și după moartea lui Isus, care nu au fost acceptate de biserica oficială ca demne de atenție și surse recunoscute în general. Mai mult, existența lui Lilith a fost documentată pe larg în primele mituri semitice, unde femeia era patroana spiritelor rele ale nopții. Imaginea sa este adesea însoțită de șerpi, deoarece Șarpele este una dintre formele diavolului.

În Palestina, Lilith este numită Baalat – „sfântul conducător”. În orașul antic Urr, au găsit o tabletă din 2000 î.Hr., acolo se numește Lillake. Numele Lilith în sine constă în trei nume ale unor demoni din Sumer: primul este Lilu (incubus), al doilea este Lilitu (succubus), al treilea este Ardat Lili.

La vremea aceea, Adam era singur și avea relații sexuale cu diferite animale, întrucât pe Terra nu exista nici o femeie. Atunci Dumnezeu a creat-o pe Lilith, prima femeie capabilă să-i satisfacă nevoile sexuale lui Adam. Multă vreme, cuplul a fost împreună: perioada de timp dintre cei doi oamenii din Grădina Edenului nu este indicată în Scripturi.

Potrivit unei legende populare printre feministe, Lilith a fost o soție amabilă și a căutat să își satisfacă întotdeauna soțului, dar a fost înnebunită de ideea inegalității. Principalul conflict al cuplului a apărut ca urmare a relațiilor sexuale, unde Adam accepta doar “poziția misionarul”. Astfel încât, la un moment dat, în timp ce făceau dragoste, soția i-a cerut soțului său ca să stea deasupra. Adam a refuzat, așa că Lilith l-a ascultat și drept urmare, a fugit din Eden și s-a stabilit la Marea Roșie. Ca răspuns, Dumnezeu i-a trimis pe Îngeri să o oblige să se întoarcă la Adam, dar Lilith și-a sfidat urmăritorii și a început să facă dragoste cu demonii, dând zilnic naștere unui număr imens de copii cu aceștia.

De asemenea, un alt motiv pentru plecarea primei soții a fost mândria, care a constat în nesupunerea în fața Domnului. Unii cabaliști cred că femeia l-a iubit cu adevărat pe Adam și a vrut doar să verifice dacă soțul ei și Dumnezeu au iubit-o.

Pentru aceste încălcări, Lilith a fost aspru pedepsită de către Dumnezeu, dar textele antice nu au păstrat o descriere exactă a pedepsei. Cele mai frecvente versiuni pot fi considerate trei: infertilitatea, nașterea zilnică a 100 de copii și moartea lor inevitabilă și nașterea constantă a demonilor, în locul descendenților normali. Lilith a jurat să răzbune omorând bebelușii umani oriunde ar fi putut. În același timp, ea a promis că nu va atinge copiii care vor avea amulete cu numele ei sau cu numele îngerilor. De atunci, demonica s-a specializat în rănirea bebelușilor și a femeilor aflate în travaliu. Se credea că sindromul morții subite, care apare la sugari, este opera mâinilor ei.

În ceea ce privește rodul relației dintre Adam și Lilith, miturile nu au păstrat informații despre existența unor copii, deși astăzi unii teologi sunt siguri de existența lor. Copiii primului cuplu erau monștri și giganți chtonici – nu erau o forță rea sau bună, ci o creație exclusiv pământească care nu au apărut prin voința Domnului, ci creată chiar de prima femeie. Mențiunile despre creaturi se găsesc în toate religiile lumii, cu excepția celor Abrahamice. Evreii, musulmanii și creștinii au decis să elimine din istorie informații despre încălcarea voinței lui Dumnezeu de către prima femeie.

După această experiența avută cu Lilith, Dumnezeu nu a avut de ales decât să o creeze pe Eva din coasta lui Adam, care, spre deosebire de Lilith, i-a fost ascultătoare în toate. Mai mult, potrivit uneia dintre versiuni, Lilith a fost cea care s-a reîncarnat apoi ca însuși șarpe-ispititor pentru a o incitata pe Eva să guste din mărul interzis. A făcut-o din gelozie după ce a văzut fericirea lui Adam și satisfacția Evei. În același timp, este interesant faptul că Domnul a expulzat-o pe Eva din Paradis, iar Lilith l-a părăsit.

 

error: Content is protected !!