Năravuri fără leac, la frontiera de stat a României

Rate this post

În anii din urmă, autoritățile statului au declanșat operațiuni de amploare vizând ilegalitățile comise la punctele de frontieră chiar de către cei plătiți de stat să asigure trecerea legală a granițelor României. Se pare că iufa a trecut repede, iar urmările n-au fost pe măsura faptelor. Ca atare, băieții s-au pus din nou pe treabă, dijmuind discreționar și facilitând traficul ilegal de mărfuri și persoane. Contra-cost, desigur.
În ziua de 31 mai 2016, procurorii DIICOT Timişoara și ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție au efectuat 41 de percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organiza,t specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită, dare de mită.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016, unii poliţişti de frontieră din cadrul PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale, care erau împărţite între membrii grupării infracţionale, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că polițiștii de frontieră implementaseră modalități clar conturate prin care se realiza trecerea prin PTF Moravița a diferitor bunuri și mărfuri (nu doar țigări de contrabandă), anumite mărfuri având denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de către contrabandiști și polițiștii de frontieră, precum și tarife fixe ce trebuiau plătite acestora. Totodată, s-a constatat faptul că activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 60 persoane. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: