Noi atacuri la bancomate

Rate this post

Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus, în ziua de 8 februarie 2017, reţinerea pentru de 24 de ore a inculpaţilor SICRA ALEXANDRU, PREDA CONSTANTIN, MĂGUREANU LUCIAN IONUȚ şi OCHEȘOIU GICU, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 6 – 7 februarie a.c., inculpaţii au manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe aria judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania.

S-a reţinut că la data de 6 februarie 2017, orele 18.27, sistemul informatic centralizat al unei unităţi bancare din municipiul Ploiești a înregistrat efectuarea unei retrageri de numerar de la ATM-ul băncii în sumă de 2000 lei. La aceeași dată, tot la Ploiești și la ATM-uri aparținând aceleiaşi unităţi bancare, au mai fost înregistrate alte 5 operațiuni de retragere numerar a câte 2000 lei fiecare. Suspiciunile de fraudă s-au fundamentat pe faptul că deși sistemul informatic al băncii a înregistrat tranzacțiile cu status eșuate, în fapt sumele au fost retrase din automatele bancare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că acelaşi tip de incidente s-au înregistrat şi pe raza municipiului Tîrgoviște, la mai multe a ATM-uri aparţinând aceleiaşi unităţi bancare.
Astfel, la data de 7 februarie 2017, în jurul orelor 16.00, procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti au organizat o acțiune de supraveghere a ATM-urilor unităţii bancare, ocazie cu care au fost depistați în zona unui ATM amplasat în municipiul Tîrgoviște, inculpaţii SICRA ALEXANDRU, PREDA CONSTANTIN și MĂGUREANU LUCIAN IONUȚ, care utilizau pentru deplasare un autoturism înmatriculat în Spania.

Cu ocazia efectuării controlului corporal asupra acestora și asupra autoturismului au fost găsite mai multe carduri bancare, emise de o bancă din Spania înscris cu coduri PIN, suma de aproximativ 20.000 lei și telefoane mobile. În continuare, efectuându-se investigații s-a constatat că inculpaţii erau cazaţi într-o unitate hotelieră din Târgovişte.
După verificările efectuate, s-a constatat că, împreună cu cei trei inculpaţi, în hotel mai erau cazaţi încă doi suspecţi în cauză precum și inculpatul OCHEȘOIU GICU, care, după ce a fost legitimat, a aruncat un card avut asupra sa în vederea unei eventuale exonerări a răspunderii penale.

În ziua de 8 februarie 2017 Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Sicra Alexandru, Preda Constantin, Măgureanu Lucian Ionuț şi Ocheșoiu Gicu pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.
Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d