O Coree de Nord nucleară este doar începutul

Rate this post

Putem căuta și găsi cauzele pentru care Coreea de Nord încearcă să își construiască un arsenal nuclear în comportamentul imperialist al Statelor Unite ale Americii. Învățând lecția primită de Gadaffi și Saddam Hussein, regimul comunist de la Phenian vede în viitorul său arsenal nuclear un garant al supraviețuirii sale. Pe de-o parte acest lucru poate fi înțeles dar, pe de altă parte, această mișcare poate aduce noi complicații pe plan internațional.

Pericolul principal nu este o Coree de Nord nucleară, ci puterea exemplului oferit de aceasta. Astfel, în cazul în care Coreea comunistă scapă nepedepsită, foarte multe state de pe Glob, unele conduse de regimuri dictatoriale sau care au legături cu teroriștii vor încerca să își dezvolte un arsenal nuclear. Pericolul proliferării armelor nucleare devine astfel palpabil și odată cu el crește și riscul unui război nuclear între state sau posibilitatea ca teroriștii să pună mâna pe dispozitive nucleare.

În privința Coreei de Nord putem spune că tactica adoptată de SUA se dovedește falimentară din start. Sancțiunile economice și amenințările cu utilizarea forței nu vor face decât să ambiționeze regimul comunist pe calea construirii unui arsenal nuclear. Putem adăuga la aceasta și faptul că în acest fel regimul comunist poate justifica în fața comunității internaționale deținerea unui bombei nucleare. În schimb o strategie de tipul “biciul și zăhărelul” este mult mai recomandată. La prezentele amenințări se pot adăuga astfel promisiuni și garanții ce pot aduce rezultate mult mai sigure și trainice. Regimul de la Phenian dorește să fie sigur că nu va fi atacat de forțele americane iar această garanție îi poate fi oferită foarte ușor de către americani. Nu trebuie să uităm că criza rachetelor din Cuba a fost rezolvată tot prin garantarea suveranității Cubei (un stat comunist). Există deci șanse ca istoria să se repete și de această dată.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: