Operațiune la nivel european împotriva spălării de bani

Rate this post

splare-bani-1
În perioada 22 – 26 februarie 2016, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au participat la cea de-a doua operaţiune European Money Mule Action. Operațiunea a fost desfăşurată la nivel european şi priveşte activitatea de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea unor infracţiuni informatice, prin intermediul cărăuşilor de bani (money mules).

La această operaţiune au participat autorităţile judiciare din Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie, Ucraina și Statele Unite ale Americii, activitatea beneficiind şi de suport de specialitate din partea EUROJUST şi EUROPOL – European Cybercrime Centre.
Activităţile desfăşurate în ţările participante au avut ca rezultate 178 de persoane arestate, 580 de cărăuşi de bani identificaţi, 380 de persoane bănuite identificate, în cadrul unor dosare penale cu un prejudiciu total de 23 de milioane de euro. În România, au fost efectuate activităţi specifice în cadrul unui dosar penal în care au fost identificaţi 34 de cărăuși de bani. Astfel, în cadrul acestui dosar penal, au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare, au fost audiate 49 de persoane, dintre care 8 persoane au fost arestate preventiv şi alte 6 plasate sub control judiciar.

Informații de background:
“European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate spălarea banilor proveniți din fraudele online, precum şi din fraudele cu mijloace de plată electronică.
A doua operaţiune European Money Mule Action este continuarea proiectului european care se desfăşoară sub umbrela EMPACT – Cybercrime Payment Fraud Operaţional Action Plan (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), România având la nivel europen rol de coordonare a acestui proiect. În urma analizelor efectuate la nivel european a reieşit faptul că 95% din tranzacţiile financiare în care sunt implicaţi cărăuşi de bani sunt legate de criminalitate informatică.
Cărăuşul de bani (Money Mule) este o persoană care a fost recrutată de către organizaţii criminale ca intermediar pentru spălarea banilor. După primirea în conturile lor a sumelor de bani obţinute în mod ilegal, aceşti cărăuşi sunt instruiţi să transfere banii în alt cont bancar. Aceste scheme de spălare a banilor sunt deseori disimulate ca oportunităţi de locuri de muncă legale. Cărăuşii de bani joacă un rol important în activitatea de spălare a banilor facilitând astfel accesul organizaţiilor criminale la bunurile şi fondurile obţinute în mod fraudulos.
Detalii suplimentare cu privire la EMMA II pot fi găsite pe paginile oficiale ale Eurojust şi Europol. www.europol.europa.eu

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: