Proteste şi furie în Kabul după ce femeia acuzată de blasfemie a fost linşată

Rate this post

Luni, 23 martie, aproximativ două sute de persoane au protestat în Kabul, Afganistan, împotriva linșarea unei femei – identificată doar prin numele de Farkhunda care a fost ucisă săptămâna trecută de către mulțime, deoarece era suspectată că ar fi dat  foc la Coran. Protestatarii Partidului Solidarității afgane au purtat maşti pe faţă cu fotografia însângerată Farkhunda. Femeia a fost bătut cu bâte și pietre, și aruncată de pe acoperiș înainte de a fi strivită de o mașină în afara unei moschee pe 19 martie.

Ministrul de Interne a declarat în Parlament, luni: “Acuzația care vizează este complet falsă. Farkhunda era o femeie religioasă, ea a fost nevinovată.

Uciderea ei a dus la mai multe proteste: mai multe femei au explicat că acest lucru nu este un atac la Farkhunda “, ci pentru toate femeile din Afganistan.” Familia, a declarat inițial că Farkhunda a suferit în trecut de probleme psihice, explicând mai târziu printr-o negare că a spus-o doar de teama represaliilor.

Multe activiste ai societății civile au mărșăluit, scandând lozinci “Destul cu ignoranța”, “Ucigașii lui Farkhunda trebuie să fie pedepsiți”, “Vrem demisia șefului poliției.”
protest

Funeraliile lui Farkhunda au avut loc duminică, la funerarii au participat mii de oameni, mai multi membri ai Parlamentului afgan și oficiali guvernamentali. Sicriul –  împotriva dispozițiilor tradițiilor locale – a participat zeci de femei, inclusiv activiste pentru drepturile omului.

Excepțional în Afganistan, sicriul a fost cărat la cimitir de către femei.


funerari kabul

Peste o mie de oameni au cerut dreptate marți în fața Curții Supreme din Kabul.

APTOPIX Afghanistan

error: Content is protected !!