Proxeneți români prinși cu ajutorul EUROJUST

Rate this post

Luni, 27 noiembrie 2017, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Dâmboviţa și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița au efectuat 6 percheziții domiciliare în județele Dâmbovița, Olt și Teleorman, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani.

Începând cu anul 2013, trei suspecţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat şi alte persoane, activitatea infracţională constând în racolarea şi determinarea mai multor persoane de sex feminin la practicarea prostituţiei pe teritoriul unor state din Uniunea Europeană, în vederea obţinerii de foloase patrimoniale. Activitatea infracţională s-a desfășurat inițial în Praga, Cehia, iar ulterior în Elveția și Germania, pentru ca în cele din urmă să se stabilească în Spania, în contextul în care un reprezentant important al crimei organizate fusese arestat de către autorităţile spaniole, iar teritoriul pe care acesta îl controla în zona Madridului devenise atractiv pentru grupul infracțional.

Din probele administrate în cauză a rezultat faptul că persoanele vătămate au fost recrutate prin promisiuni mincinoase de către proxeneţi şi îndemnate să practice prostituţia uneori şi prin acte de violenţă. Începând cu luna iunie 2017 și până în prezent, liderul grupării s-a aflat pe teritoriul României, de unde a coordonat întreaga activitate infracțională sumele de bani astfel obţinute fiind remise din Spania, prin intermediul unui membru al grupului. Cu ocazia perchezițiilor efectuate în cauză, au fost găsite şi ridicate, o armă de foc neletală, 58 de cartușe, 10 telefoane mobile, bani, înscrisuri, documente și alte mijloace de probă.

Urmare a echipei comune de anchetă încheiate la data de 13.06.2017 între autorităţile judiciare din România şi Spania, în cursul acestei dimineţi, autorităţile spaniole au efectuat 7 percheziţii simultane pe teritoriul Spaniei, respectiv Madrid și Oviedo, la locuințele unor membri ai grupării.
La sediul DIICOT-Biroul Teritorial Dâmboviţa, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.

Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST. La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, ai structurilor de combatere a criminalității organizate Suceava, Ploiești, Olt și Teleorman, precum și jandarmi. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d