Războiul din Siria-mâna Israelului

Rate this post

Războiul din Siria cu nenumăratele sale victime poate să stea la loc de cinste în galeria celor mai sângeroase conflicte ale umanității. Dacă însă reducem cauzele conflictului din Siria la nemulțumirea populară îndreptată împotriva unui regim autoritar și nepopular facem o gravă greșeală. Originea acestui distrugător eveniment poate fi legată de Israel și de distrugerea sistemului de alianțe ale adversarului său, Iranul.

Dorința sioniștilor de a ataca Iranul într-un anumit moment din viitor s-ar fi ciocnit de rezistența  celui din urmă și a aliaților săi. Printre acești aliați se numără și Siria condusă de dinastia al-Assad. Deoarece un conflict deschis între Israel și Siria ar fi dăunat foarte mult statului evreu pe plan extern s-a apelat la mercenari antrenați și echipați de puterile occidentale.

Deși nu putem spune clar în ce măsură SUA sprijină grupări radicale (precum ISIS) care luptă în Siria se pot găsi totuși legături clare între aceste grupări și state precum Arabia Saudită(a cărei religie wahabistă este împărtășită și de ISIS), Qatar sau Turcia(care a cumpărat petrol de la ISIS). Mai mult chiar generalul american Wesley Clark admite și el că aliații din Orient ai SUA au creat ISIS. Din email-urile scurse pe Internet ale doamnei Hillary Clinton se poate desprinde aceeași concluzie. Da, aliații SUA din Orient au sprijinit ISIS de-alungul tuturor acestor ani. Asta deoarece pe lângă Israel și Arabia Saudită are tot interesul ca regimul al-Assad să cadă pentru a-și îndrepta apoi privirile asupra Iranului. Arabia Saudită aplică perfect principiul “dușmanul dușmanului meu este prietenul meu” și încearcă de multă vreme o apropiere de Israel. Scopul saudiților este hegemonia în Orientul Mijlociu  precum și titlul de lider al lumii islamice ambele în dauna Iranului.

Nu trebuie să uităm deasemenea că Iranul era o țintă a neoconservatorilor ce controlează politica de la Casa Alba de foarte mult timp,mărturiile aceluiași general Wesley Clark militând în acest sens.

Este foarte probabil ca venirea lui Donald Trump la Casa Albă să pună capăt războiului din Siria, însă Iranul va fi în continuare o țintă a politicii militariștilor americani. Apropierea lui Trump de Israel și dorința lui de a anula tratatul nuclear negociat de administrația Obama cu Iranul poate duce din nou lumea pe marginea prăpastiei.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: