Scene incredibile în biserică. Patriarhul Ioan al Antiohiei a fost primit cu strigatul „ANAXIOS” (NEVREDNIC)

Rate this post

Un incident șocant s-a petrecut, sambata seara, în Biserica Maicii Domnului din Balamand cand Patriarhul Antiohiei, Ioan a fost primit cu strigăte de dezaprobare puternică din partea credincioșilor la vizita sa din Liban. Mai exact, la intrarea Patriarhului Ioan în Biserica Maicii Domnului din Balamand, când reprezentanţii Patriarhiei Antiohiei au venit pentru a-l învesti pe noul Episcop,
credincioșii au scandat în limba arabă „ANAXIOS“ atât pentru el cât și pentru episcopul Ioan Tappas. Datorită huiduielilor s-a amânat slujba de ipopsifiere pentru viitorul episcop Ioan Tappas.

Portalul de stiri din zona bisericii Romfea.gr informează că motivul acestui scandal a fost decizia Patriarhului Antiohiei de a „alunga“ în Muntele pe starețul Panteleimon Farah Hamatoura timp de doi ani. Parintele Panteleimon era unul dintre cei mai iubiti preoti din acea zona. Furia poporului se rasfrange asupra Patriarhului datorita faptului ca duhovnicul acestei comunitati dupa chinurile de 2 ani de zile a suferit un atac cerebral, iar Patriarhul nici macar pe patul de moarte nu a mers sa isi ceara iertare de la preotul pe care “l-a bagat in pamant”. Drept urmare pentru credinciosii din Beirut , Ioan al X-a nu mai este Patriarhul lor si il silesc sa isi inainteze demisia.
Toata aceasta nebunie a durat mai mult de 40 de minute, dupa care credinciosii au decis sa paraseasca in proportie de 90% biserica.

„Anaxios” – „Nevrednic este”

O practică mai veche întâlnită în istoria Bisericii
atunci când viitorul candidat la hirotonie a facut vreun pacat sau cand nu este drept de a primi hirotonia. Practica este inatalnita si atunci cand preotul sau arhiereul apostaziaza sau are invataturi gresite in materie de credinta.
Randuiala Bisericii Ortodoxe spune ca atunci cand unui arhiereu sau preot i se striga aceste cuvinte, hirotonia trebuie oprita imediat chiar si daca un singur credincios striga asta.
Aceste lucruri s-au intamplat si in tara noastra, iar aici ne referim la cazuri cu adevarat concrete.
Primul caz este un preot din judetul Valcea pe numele de State, care in perioada adolescentei a avut o relatie sexuala cu o tanara, iar dupa acea aventura a refuzat sa o mai ceara in casatorie asa cum era traditia. Intre timp tanarul teolog isi gaseste o alta tanara cu care decide sa se casatoreasca si este hirotonit diacon. Auzind acestea tanara impreuna cu familia sa au decis sa vina in ziua hirotoniei intru preot a diaconului State insotiti de un numeros grup de credincioase. In timpul hirotoniei s-a strigat in cor in acea biserica “nu este vrednic”, iar episcopul din acea vreme ar Ramnicului Iosif a oprit imediat hirotonia. Asta a facut ca tanarul sa ramana numai diacon aprope 20 de ani cand a fost hirotonit preot de catre Arhiepiscopul Gherasim , urmasul in scaun al batranului Iosif.

Un alt caz controversat a fost si alegerea ciudata a unui arhiereu in Biserica Ortodoxa Romana, atunci cand Patriarhul Teoctist ii refuzase candidatura. Dupa demisia patriarhului la revolutie acest arhiereu a putut patrunde “pe din dos” in sinodul BOR.
In ziua hirotoniei sale in treapta de arhiereu, o parte din preotii veniti sa asiste la acea liturghie au strigat Parintelui Casian Craciun, ANAXIOS si NU ESTE VREDNIC, dar atunci cum numarul de preoti care strigau era mic, Parintele Arhimandrit Simeon Tatu, staretul Manastirii Plumbuita din Capitala, care facea parte din soborul de preoti slujitori, avand o voce puternica a inceput a canta impreuna cu o parte dinc redinciosi cantarea “Doamne miluieste”, acoperindu-i pe ceilalti, iar slujba de hirotonie a continuat.

Biserica trece prin clipe grele astazi si suntem siguri ca aceste cuvinte vor fi auzite in mai toate eparhiile Patriarhiei Romane in scurt timp. Nu dorim sa fim prorooci mincinosi asa ca nu ne ramane decat sa asteptam.

Asteptam materialele dvs pe adresa: tibi.ilinca@yahoo.com

Tiberiu Ilinca

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: