Semnele Marii Crize ce va veni

Rate this post

Tensiunile dintre Marile Puteri provoacă evident tensiuni și în viețile oamenilor. Deși pericolul izbucnirii unui război mondial este mai mare ca niciodată, inevitabilitatea unei noi crize economice de proporțiiile Marii Depresiuni ar trebui să ne îngrijoreze și mai mult. Semnele sunt aici și sunt, din păcate, foarte numeroase. Analiști economici cunsocuți prevăd că, din nou,declanșatorul va fi în SUA criza urmând a se răspândi apoi și în restul lumii.

Economia americană este în acest moment foarte fragilă, cu ramuri întregi care suferă puternic. Cel mai bun exemplu este industria retailului care se dovedește o adevărat catastrofă. Cei ce dau vina pe Amazon și pe faptul că oamenii își fac cumpărturile pe Internet au doar parțial dreptate. Adevărul este că într-o țară unde locurile de muncă bune au fost mutate peste hotare oamenii nu mai au bani.

Chiar și fostul senator Ron Paul,un om rezervat de felul său a ieșit pentru a afirma că preconizeză o cădere a burselor de cel puțin 25% și o creștere a prețului aurului de 50%. Paul a mai făcut o astfel de predicție în urmă cu un an dar s-a înșelat. Senatorul american,un acerb critic al Rezervei Federale Americane, pune creșterea burselor americane pe seama banilor ieftini pompați de banca așa-zis națională a Americii în economia acestei țări. Putem deci să îi mulțumim Fed-ului pentru faptul că Marea Criză nu a venit încă.Din păcate Rezerva Federal Americană nu poate pompa la nesfârșit bani în economie iar în momentul în care această procedură va da greș tot castelul de cărți de joc se va prăbuși.

În ultimele 10 săptămâni mai mulți investiotori au retras 30 de miliarde de dolari de la Bursa americană. Știu ei ceva ce noi nu știm? Foarte posibil.

Banca Națională Română s-a alăturat și ea corului celor ce prevăd o criză, prin vocea lui Lucian Croitoru. Va surprinde noul crah populația României așa cum a surprins-o și criza din 2008? Nu trebuie să uităm că românii au multe credite la bănci iar creșterea economică cu care se laudă guvernanții noștri este în mare parte realizată datorită acestor credite. Exact situația de dinaintea crizei din 2008.

Existența Rezervei Federale Americane a făcut posibilă în ultimul secol apariția unor cicluri succesive de boom economic urmate de o scădere a economiei. Dacă vom analiza crizele și panicile din ultimii zeci de ani vom realiza că ele se repetă din, aproximativ 10 în 10 ani. În 1987 am avut Lunea Neagră din SUA.

După 13 ani am avut criza Dot-Com urmată în 2008 de o nouă recesiune ce a lovit în principal clasa de mijloc din America. Deși diferența dintre datele acestor evenimente nu este de exact 10 ani tiparul rămâne. Vom avea o nouă criză în anii următori? Rămâne de văzut. Important este că semnele ei sunt aici.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: