Sfaturi si recomandari despre cum se utilizeaza insecticidele si erbicidele

Rate this post

Odata cu semanarea in pamant a diverselor soiuri de plante, incep si problemele pentru agricultori legate de toti daunatorii ce sunt pregatiti sa atace recolta. Efectele pe care le au acestia asupra culturii de plante sunt dintre cele mai negative prin faptul ca absorb sucul celular ori infecteaza vegetatia cu anumite bacterii sau ciuperci care pot duce foarte simplu la moartea plantei.

Pentru a proteja cat mai bine o cultura de plante si mai ales pentru a-i spori roadele, orice proprietar se orienteaza catre anumite produse specializate destinate indepartarii sau chiar elimninarii prezentelor pagubitoare. Cele mai populare in randul cumparatorilor care se ocupa de acest domeniu sunt insecticidele si intreaga categorie de erbicide. Insa pentru ca efectele acestora sa fie cat mai productive si roditoare, este important sa fie luate in considerare anumite aspecte care sunt relevante pentru un mod de utilizare corespunzator si eficient.

Ce sunt insecticidele si cum le folosim?

Pentru cele mai multe persoane, insecticidele sunt asociate si cu fungicidele sau acaricidele, lucru care este intr-o mare masura gresit. Fungicidele urmaresc preventia, imunizarea sau vindecarea plantelor ce au fost infectate cu anumite ciuperci daunatoare, in timp ce acaricidele reprezinta niste solutii chimice indreptate paienjenilor.

Insecticidele, in schimb sunt destinate exterminarii si prevenirii inmultirii insectelor care pot dauna vegetatiei. Se estimeaza ca ar exista cca 10.000 de specii daunatoare, plus ca au capacitatea de a se inmulti foarte repede, ceea ce produce o mare problema pentru agricutori care trebuie sa fie mereu foarte precauti si cu bagare de seama.

Cel mai important lucru ce trebuie avut in vedere atunci cand urmeaza a fi folosit un insecticid este parcurgerea atenta a etichete. Aceasta reda in mod punctual fiecare informatie relevanta, intocmai ca produsul sa nu creeze consecinte nocive si asupra recoltei, dar mai ales pentru a fi eficiente impotriva daunatorilor. De asemenea, exista si anumite reguli generale ce tin de aplicarea corecta a acestora, precum respectarea unor conditii climatice oportune, ce nu depasesc 20º ori posibilitatea de a urma o ploaie iminenta ce ar intrerupe efectele acestuia.

Rolul si utilizarea erbicidelor

Orice gradina, indiferent de pantatiile pe care le prezinta, vita de vie, pomi fructiferi sau cultura de legume, prezinta riscul de a dezvolta diverse buruiene. Dintre toate metodele folosite de agricultori si gospodari, cele mei eficiente s-au dovedit in mod cert erbicidele.  Efectul direct pe care acestea il pot presupune este cel de a distruge tesuturile, celulele buruienilor, nu permite diviziunea celulara in partea de crestere, poate produce malformatii la nivelul tesuturilor sau inhiba si intrerupe orice proces de fotosinteza ori respiratie.

Aceasta gama de erbicide este cea de contact, mai precis cea care se aplica direct asupra vegetatiei, atunci cand buruienele sunt in crestere. Solutia de erbicid este absorbita de frunza buruienii, asa ca este foarte important de stiut ca acestea nu pot fi taiate inainte ca exista posibilitatea ca efectele sa fie mult mai scazute.

Erbicidele se impart in doua mari categorii, respectiv, erbicide totale sau selective (sistematice) in functie de modul de actiune ce il implica. Cel mai utilizat este cel total datorita faptului ca poate curata un anumit teren de orice planta, lasand suprafata libera pentru a fi valorificata in orice scop, mai cu seama agricol.

Foarte multe persoane nu sunt de acord cu folosirea erbicidelor sistematice care iau contact si cu vegetatia pe care o cultiva pentru ca ar fi de parere ca substanta este una foarte nociva si ar afecta intr-un anumit grad si plantele. Acest lucru nu este adevarat, atat timp cat se urmeaza cu atentie toate instructiunile ce tin de modul de folosire al flaconului pe care urmeaza sa il aplicam. O concentratie prea mare poate prezenta anumite riscuri de a afecta intr-o mica masura si planta. Singurele consecinte toxice care sunt confirmate de specialisti sunt cele care pot avea loc la momentul contactului cu pielea, ochii sau fata atunci cand se aplica solutia daca nu se realizeaza o echipare adecvata.

Este recomandat ca utilizarea erbicidului sa se faca ferit de hotarul ce face punct de delimitare cu terenurile vecine in special in zilele cu vant mai puternic pentru ca substanta sa nu fie imprastiata in acele locuri.

Pe erbicid.ro sunt disponibile diverse solutii de combatere a daunatorilor, dar si numeroase alte produse necesare si la preturi accesibile oricarui gospodar sau proprietar de culturi agricole.

error: Content is protected !!