Soluționarea neînțelegerilor dintre parteneri prin psihoterapie de cuplu

Rate this post

Deseori neînțelegerile dintre parteneri conduc către separarea acestora, iar lipsa încercărilor de a remedia situația, de a găsi o rezolvare eficientă constituie cauza principală. Psihoterapia de cuplu vine ca un răspuns la toate acestea, adresându-se celor care doresc să aducă o schimbare benefică, să ia o decizie potrivită pentru viitorul relației.

PsihArt este un loc special dedicat acestei categorii de probleme și a celor de altă natură, un Centru de Psihoterapie popular pentru eficiența cu care sunt identificate cauzele și găsite cele mai bune răspunsuri la neînțelegerile din cuplu.

Pentru o mai bună înțelegere a tuturor aspectelor ce vizează acest domeniu de activitate, serviciile ce se referă la psihoterapie de cuplu, iată ce aflăm de la specialiștii PsihArt.

Psihoterapia de cuplu – ce este, ce rol are și când este necesară?

Ce este psihoterapia de cuplu?

Conceptul de psihoterapie de cuplu se referă la forma psihoterapiei ce este dedicată partenerilor de cuplu. Aceasta presupune participarea celor doi, alături de sprijinul unui specialist în astfel de probleme. Se urmărește concentrarea asupra acestora, pentru a favoriza o schimbare în bine.

Clarificarea unor teme de interes în vederea depășirii piedicilor, care de altfel sunt și cauza problemelor este absolut necesară. Tocmai acesta este rolul terapiei – identificarea dificultăților, analizarea lor și soluționarea lor în cea mai eficientă manieră.

Ce rol are terapeutul?

Prin intermediul acestuia, se creează un dialog propice între parteneri, o deschidere necesară. Terapeutul urmărește dezvoltarea unei comunicări nonviolente, care să se centreze pe experiențele fiecăruia și nu pe judecarea celuilalt.

Rolul terapeutului este de a reînvia empatia între cei doi, redându-le puterea de a se asculta, de a se descoperi în profunzime. Întotdeauna acesta trebuie să fie imparțial.

Când este necesară psihoterapia de cuplu?

Mulți investesc în asta când relația ajunge într-o stare critică, când pierd pe deplin răbdarea de a-l asculta pe celălalt. Întețirea conflictelor cere o astfel de terapie, mai ale când acestea ating în câteva clipe cote alarmante. Este nevoie de psihoterapie de cuplu mai ales când răceala dintre parteneri domină, dar de preferat este să se aleagă această soluție înainte ca lucrurile să ia o asemenea amploare. Orice relație presupune sacrificii, investirea de sentimente și energie. Când acestea întâmpină blocaje, relația nu poate decât să stagneze și să se deterioreze.

Care sunt motivele pentru care poate fi necesar acest tip de terapie?

Motivele pentru care psihoteria de cuplu poate fi necesară sunt multiple, de la caz la caz. De multe ori lipsa comunicării stă la baza problemelor și momentul în care apare nevoia de psihoterapie este asociat cu escaladarea conflictelor. Alte situații sunt generate de dificultatea de a gestiona furia corect, de a nu recurge la violență. Când asta însă se întâmplă, luarea unor măsuri corespunzătoare este necesară pentru ca situația să nu degenereze.

Problemele în cuplu pot apărea și atunci când se produc schimbări majore în viața unuia dintre parteneri. Dacă unul dintre ei își pierde locul de muncă sau dacă nu îi priește schimbarea domiciliului se poate manifesta negativ, influențând astfel relația.

Deseori se întâmplă ca în familiile cu copii, partenerii de cuplu să fie numai părinți, stopând astfel celelalte sentimente pe care le aveau la început de relație. Cauzele pot avea la bază uneori gelozia sau chiar infidelitatea.

Multe relații se răcesc și partenerii se îndepărtează din cauza dificultăților pe care le întâmpină pe plan sexual, nesimțind aceeași flacără ce îi domina cândva. Chiar și faptul că unul dintre parteneri nu își mai arată aprecierea față de celalalt, nu mai exprimă aceeași dorință sau nu mai face gesturi simple de iubire constituie un motiv al impasului în cuplu.

Alte situații care impun nevoia psihoterapiei de cuplu sunt cele în care apare dorința de a domina, de a deține controlul asupra celuilalt partener. Toate acestea de mai sus, nediscutate la timp, conduc spre divorț, spre separare.

Preîntâmpinarea neînțelegerilor este de preferat în orice vreme. Recomandarea experților Centrului Psihologic PsihArt este de a beneficia de această ramură de servicii atunci când este necesar, pentru ca lucrurile să nu degenereze, încheindu-se cu frustrări si acumularea unor multitudini de sentimente negative.

Pe scurt, terapia de cuplu reprezintă soluția pentru problemele ce apar la nivel de cuplu, ținând cont de nevoile și așteptările fiecăruia. Este cea care le oferă partenerilor noi perspective asupra relației lor, ajutându-i să își comunice nevoile, să dobândească noi abilități, să discute conflictele – dar toate într-un spațiu neutru.

Doritorii sunt așteptați în cadrul acestui centru cunoscut, despre care pot afla date complete accesând pagina PsihArt.ro.

error: Content is protected !!
%d