Spălau banii…în familie

Rate this post

spalare de bani
În ziua de 1iunie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au efectuat şase percheziţii domiciliare precum şi la sediul unei societăţi comerciale, în Bucureşti şi în localităţile limitrofe, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani.
În perioada 2009-2011, suspectul principal a inițiat un grup infracțional, la care au aderat ulterior și alte persoane, prin care s-a urmărit desfășurarea unor activități infracționale cu scopul de a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului și a obținerii unor venituri ilegale, sume de bani pe care le-a folosit în scop personal fără drept. S-a reţinut că inițiatorul a constituit grupul înfracţional împreună cu tatăl, fratele și soția sa, persoane care dețineau la acea dată și calitatea de asociați și/sau administratori în mai multe societăți comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii.
În urmărirea scopului propus, suspectul a fost interesat să coopteze în activitățile infracționale și unele persoane care dețineau calitatea de administrator în cadrul unor societăți comerciale, deoarece aceste entități juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relații comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora, societăți ce se aflau în portofoliul firmelor de lichidare deținute de către membrii grupului infracțional organizat.
Liderul grupării a creat un sistem de firme care să funcționeze pe trei paliere, fapt ce a necesitat înființarea și administrarea unor societăți comerciale, de tipul „fabrici de facturi”. Acest tip de societate comercială era situată pe ultimul palier infracțional și se caracteriza prin aceea că nu își declara toate veniturile ce proveneau în mod exclusiv din prestări de servicii și emitea facturi fiscale către firmele situate pe palierul doi infracțional pe care nu le înregistra în evidenţele contabile.
Membrii grupului infracţional au coordonat societățile comerciale menționate, în scopul realizării de venituri proprii, prin sustragerea de la plata impozitului pe venit/profit şi TVA, în cazul societăților situate pe cele 3 nivele. Mecanismele prin care s-au creat prejudiciile au fost diferite în funcție de palierul pe care se găsea societatea. Prin aplicarea acestor mecanisme, membrii grupului au produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21 milioane lei.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite diferite sume de bani – 44.000 euro, 10.120 USD, 5.480 lire sterline şi 2.000 franci elveţieni – care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile.
La sediul DIICOT- Structura centrală vor fi aduse, în vederea audierii, 5 persoane. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.
Bucur Borcan

error: Content is protected !!