Steve Bannon out! Donald Trump este înconjurat de NeoConi!

Rate this post

În timp ce întreaga lume își ține respirația privind “Urzeala Tronurilor”, o intrigă demnă de acest serial, dar care se petrece în realitatea noastră, are loc la Casa Albă. Deși au trecut zile bune de când cel considerat strategul-șef al Casei Albe, Steve Bannon, a plecat ecourile îndepărtării sale (căci a fost o îndepărtare) încă se simt. Fiind printre puținii conservatori rămași în interiorul administrației trump, era o chestiune de timp până când tabăra NeoConilor avea să îl îndepărteze. Dar aici este vizibilă și complicitatea mass-mediei americane (preluată apoi de către cea din țara noastră) care zugrăvindu-l pe Bannon drept un rasist, un extremist și un nazist (în realitate respectivul individ este total opusul) a creat un anumit tip de percepție în rândul opiniei publice internaționale.

Trump înlătură astfel ultimul consevator important din Casa Albă și se înconjoară de NeoConii doritori de război. Iar schimbarea se vede rapid. Cât timp Bannon a fost la Casa Albă, s-a putut impune o linie neintervenționistă în materie de politică externă, făcându-se o opoziție eficientă împotriva prelungirii războiului din Afganistan, unei intervenții militare contra lui Assad sau uneia în Venezuela. Îndepărtarea lui Bannon aduce, deci schimbări vizibile, Trump intrând astfel sub influența NeoConilor și fiind de așteptat să trimită și mai multe trupe în Afganistan într-un război care pare că nu poate fi câștigat. Pentru votanții lui Trump îngrijorător nu ar trebui să fie faptul că Trump trimite trupe în sprijinul guvernului de la Kabul, încălcându-și astfel una din promisiunile electorale. Subsemnatul acestor rânduri ar fi de acord cu această măsură însă doar în cazul în care războiul poate fi câștigat.

Venirea talibanilor la putere aruncă o perspectivă sumbră asupra viitorului acestei țări, dar și mai sumbru ar fi dacă gruparea teroristă ISIS ar face din Afganistan un refugiu (o bază) pentru noi cuceriri și din care poate lansa atacuri teroriste asupra restului lumii. Nemaipunând la socoteală faptul că ISIS ar putea obține uriașe venituri din exploatarea câmpurilor de mac din această această țară. Astfel perspectiva unei noi aventuri în Afganistan nu mai pare atât de absurdă. Ce ar trebui să îngrijoreze masa de votanți a lui Donald Trump este că apar astfel primele semne ale influenței puternice a NeoConilor asupra președintelui.

Cât de departe vor merge belicoșii care controlează Casa Albă? Îl vor ataca pe Assad în Siria? Vor merge în Venezuela lui Maduro? Vor ataca Coreea de Nord? Vor declanșa un război cu Iranul?

Răspunsul îl vom afla destul de curând mai ales dacă conștientizăm că America imperialistă se zbate în aceste clipe pentru a-și păstra și expanda influența la scară planetară. Disperarea administrației americane (și ne referim aici la NeoConi în primul rând) este vizibilă nefiind exclus ca în perioada următoare să se recurgă la cele mai murdare mijloace pentru a porni un război mondial.

Autor: Cimpoieru Ciprian

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: