Top 10 factori care sunt cei mai dăunători vederii

Rate this post

Vederea încețoșată este una dintre cele mai mari probleme ale secolului nostru. Deși, doar puține persoane vor să poarte ochelari puțini oameni se pot lăuda cu o vedere perfectă. Multe dintre obiceiurile noastre zilnice dăunează vederii.

Iată care sunt cei 10 factori și fenomene care afectează vederea!


1. Abuzul de picături pentru ochi este dăunător vederii

Picăturile pentru ochi afectează în timp vederea. Dacă sunt folosite un timp îndelungat pot crea dependenţă, pot face ca ochii să se obișnuiască cu medicamentele și pot produce o uscăciune a ochilor, din cauza efectului vasoconstrictor, de reducere a afluxului de sânge din zona oculară. Din cauza acestui fapt, în timp, poate apărea paralizia peretelui vascular, iar ochii pot deveni roșii și își pot pierde acuitatea vizuală. Prin utilizarea frecventă a acestor picături apare înroșirea persistentă a globului ocular, care este apoi foarte dificil de tratat. De asemenea, folosirea acestor picături pentru glaucom de multe ori provoacă încețoșare și chiar orbire.

Medicii recomandă, ca în loc de picături să folosiți creme hidratante, care de obicei nu au contraindicații.

2. Cititul pe smartphone și pe computer este dăunător vederii

Oamenii petrec foarte mai mult timp pe telefon și în fața monitoarelor de calculatoare. Strălucirea ecranelor smartphone-urilor, televizoarelor, e-book-urilor, laptopurilor, calculatoarelor etc., lumina de fundal care este foarte aproape de ochi dăunează foarte mult vederii noastre. Ochiul uman nu este adaptat acestor condiții. Producătorii de echipamente îmbunătățesc în mod constant rezoluția, reduc dimensiunea pixelilor, cresc iluminarea pentru a avea un ecran frumos, iar acest lucru afectează în mod negativ ochii noștri. Din cauza acestor dispozitive oamenii încetează să vadă obiectele aflate la distanță și încep să li se dezvolte miopia.

3. Ochelari de soare afectează sănătate ochilor

Ochelarii de soare care nu îndeplinesc condițiile elementare pentru a fi purtați cu încredere distrug vederea și favorizează apariția cataractei. Ochelarii de soare cu lentile de culoare închisă estompează muchiile obiectelor din jur. Unii ochelari de soare, care au doar lentile colorate, fără protecţie UV, pot face mai mult rău, decât dacă nu i-am purta. Aceştia dilată pupila, lăsând mai multe raze UV să intre în ochi şi să producă leziuni ireversibile pe retină şi alte structuri oculare, alături de o vedere neclară. Purtarea unor ochelari de soare nepotriviţi pot determina apariţia sau creşterea dioptriilor.

4. Dormitul cu lentilele de contact –  un obicei dăunător vederii

În zilele noastre purtatul ochelarilor nu mai este la modă, astfel încât oamenii sunt mult mai susceptibili de a cumpăra lentile de contact. Și, de multe ori aceștia uită să le elimine înainte de a se culca. Din cauza acestora ochii nu se odihnesc pe timp de noapte, și afectează starea de sănătate a acestora.

Medicii constată că deținătorii de lentile de contact suferă cel mai frecvent de infecții oculare. Motivul este simplu – purtătorii lentilelor de contact nu le scot sau pun mâinile murdare pe ele și uită să le spele cu o soluție specială.

5. Efectul vizual 3D afectează vederea

Persoanele care se uite la filme 3D pe o perioadă îndelungată de timp au probleme cu vederea. Pot apărea de asemenea, simptome ușoare, ca dezorientarea sau rareori, convulsiile. Ochelarii 3D nu fac altceva decât să unească cele doua imagini pe care ecranul le transmite ochilor și care ulterior ajung la creier. Astfel, se creează impresia de imagine tridimensională. Organismul uman face un efort considerabil în momentul urmăririi programelor tridimensionale. În primul rând, creierul e pus suplimentar la muncă. Ochelarii speciali apelează la abilitatea creierului de a suprapune două imagini alăturate, astfel încât să pară că pot fi văzute în adâncime.
Dacă mușchiul ocular este slăbit, sau persoana suferă de strabism ori glaucom, efectul 3D nu va putea fi perceput, nici măcar cu ajutorul ochelarilor. Cei mai sensibili la tehnologia 3 D sunt copiii.

6. Fumatul dăunează vederii

Consecințele fumatului asupra organismului sunt cunoscute de multă vreme, pe lângă faptul că provoacă boli de inima, impotență și cancer, afectează de asemenea vederea. Fumatul scade alimentarea cu sînge a coroida și a retinei, iar ochii sunt puternic irigați de vase de sânge. Aceasta, la rândul său, provoacă o boala a nervului optic sau la ocluzia vaselor sanguine. Dacă nu primesc oxigenul şi nutrienţii de care au nevoie, ochii încep să dea semne de oboseală. Fumul de tutun este un alergen foarte puternic. Prin urmare, cei care fumează sau cei care se află într-o cameră cu fum pot dezvolta în timp conjunctivită alergică, care este însoțită la rîndul său de înroșirea ochilor, senzație de arsură, senzație de nisip în ochi, lăcrimare. Din cauza fumului vederea se deteriorează.

7. Contactul cu substanțele nocive afectează ochii

45% din leziuni oculare apar în casă. Contactul cu detergenți (șampon, săpun, detergenți, parfumuri, etc. – conțin substanțe periculoase pentru vedere care se numesc laurii sulfat de sodiu) sau alte substanțe chimice, grăsime fierbinte din tigaie, praf și murdărie în timpul reparațiilor – toate acestea conduc la pierderea vederii. De exemplu, șamponul care este aparent inofensiv, atunci când ajunge în ochi poate provoca dureri de arsură, și, în unele cazuri, arsurile chimice ale ochilor sunt însoțite de umflarea pleoapelor, durere severă, opacitate corneană, lăcrimare și vedere scăzută.
Bărbaților le place să lucreze cu diverse instrumente fără să poarte ochelari de protecție.

8. Frecatul la ochi deteriorează vederea

Frecatul la ochi cu mâna goală poate deteriora sistemul complex al vaselor de sânge de sub pleoape. Ca să nu mai vorbim de cantitatea foarte mare de bacterii care iau contactul cu ochi.
Pentru a calma iritarea ochilor, încercați să faceți o compresa rece și să o țineți pe ochii închiși.

9. Tehnologia de sudare cauzează ochilor

Meseria de sudor electric este una foarte periculoasă și dificilă, pentru că reprezentanții săi sunt constant afectați de numărul mare de poluanți, și în special sudura afectează vederea. În timpul procesului de sudare cea mai mare parte a radiațiilor sunt de tipul UV și X, și atunci când ochii sunt expuși acestora, membrana ochiului este iritată. Fluxul luminos produs de aparatul de sudură, în același timp, este atât de puternic încât expunerea prelungita arde literalmente retina ochiului.

Nerespectarea normelor de protecție în timpul sudurii pot provoca arsuri ale conjunctivei și a corneei, cauzînd o înroșire a ochilor, senzație de arsură, disconfort. Privitul la sudură fără protecție este foarte dăunător chiar și pentru câteva secunde, după 5 minute este posibil ca retina să se ardă.

10. Dieta săracă determină o vedere slabă 

Vederea este un mecanism foarte complex și pentru a funcționa normal are nevoie de un aport adecvat de vitamine și minerale. Dacă mîncați puțin la servici sau preferați să luați o mică gustare de tip fast food, în loc de o masă completă, să nu vă mirați că va scăzut vederea.

Este necesar să consumați alimente bogate în vitaminele C si E, zinc și omega-3 pentru a avea o vedere cât mai bună.

error: Content is protected !!