Traficanţi de transfugi către spaţiul Shengen, depistaţi în România

Rate this post

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat miercuri, 22 aprilie 2015, un număr de 7 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni turci, sirieni şi români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Siria –Irak- Bulgaria – România – Ungaria – state din Europa de Vest.

arestat pentru pornografie
În perioada ianuarie – aprilie 2015, membrii grupării au racolat, găzduit şi transportat peste 150 migranţi, cetăţeni sirieni şi irakieni, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de sud a ţării, utilizând mijloace de transport terestre şi maritime iar apoi scoaterea ilegală din România prin traversarea frontierei româno-ungare, la bordul unor autotrenuri. Grupul infracţional a avut organizare extrem de complexă, acţionând concertat pe 3 paliere aflate într-o permanentă legătură infracţională.
Astfel, un prim palier era format din organizatorii turci, liderii grupării, care acţionau pe teritoriul Turciei şi Bulgariei, în scopul racolării şi coordonării transporturilor de migranţi pe ruta Turcia-Bulgaria-România – statele de destinaţie din Spaţiul Schengen. Coordonatorii grupării se ocupau într-o primă fază de racolarea şi transportul transfugilor din Siria sau Irak către Turcia, fomând grupuri consistente de migranţi atât la Istanbul, cât şi în Bulgaria, iar ulterior de traficarea acestora în state precum Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Finlanda, Suedia.
Cel de-al doilea palier era constituit din organizatorii segmentului local al reţelei care acţionat pe teritoriul României, aparent sub forma unei celule distincte, dar care au interacţionat permanent între ele, sub coordonarea liderilor aflaţi pe teritoriul Turciei şi Bulgariei. Membrii grupării au avut rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în România, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior îmbarcarea în mijloacele de transport trimise de către organizatorii turci ai grupării.
Un ultim palier era constituit din transportatorii turci care erau racolaţi de către liderii grupării în vederea preluării şi îmbarcării grupurilor de transfugi. Mijloacele de transport utilizate în scopul traficării migranţilor erau în general uzate din punct de vedere tehnic, marfa fiind folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor iar actele de transport însoţitoare ale mărfii atestau date nereale.
La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră-Direcţia de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: